PRED MUNDIJAL!

AU - BOSNA IDE U RUSIJU, IGRAĆE PRIJATELJSKU UTAKMICU: Pitali UEFA za dozvolu, u BiH već pominju BOJKOT igrača!?

Autor Nebojša Marković

Fudbalski savez Bosne i Hercegovine prihvatio je ponudu i njihova reprezentacija postaće prva evropska selekcija koja će odmeriti snage sa Rusijom otkako je "zbornaja" suspendovana zbog rata u Ukrajini, i to baš u Rusiji.

Izvor: Profimedia

Komitet za hitna pitanja Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine doneo je u petak odluku koja bi mogla da dovede do novih razmirica unutar najvišeg tela za fudbal u toj zemlji, pošto su prihvatili ponudu da njihova reprezentacija odigra prijateljsku utakmicu protiv Rusije!

Kako stvari stoje, Bosna i Hercegovina bi trebalo da uoči Svetskog prvenstva u Kataru odmeri snage sa suspendovanom selekcijom Rusije i taj meč biće odigran u Sankt Peterburgu!

Ruski savez je još prošle sedmice poslao poziv za odigravanje meča u FIFA terminu u novembru 2022. godine. Tim povodom, FSBiH se oglasio UEFA, pitajući ih za mišljenje o toj eventualnoj utakmici.

UEFA je potvrdila da oni nemaju ništa protiv toga da BiH odigra prijateljski meč protiv Rusije u gostima. Prijateljski mečevi nisu u nadležnosti UEFA, a svako odobrenje za učestvovanje u takvom susretu nisu u suprotnosti sa odlukom Izvršnog odbora UEFA o suspenziji ruskih ekipa zbog rata u Ukrajini. Tako će Bosna i Hercegovina igrati u Sankt Peterburgu protiv Rusije 19. novembra, dan pre početka Mundijala u Kataru.

Rusija je zbog toga pod sankcijama i UEFA i FIFA i do daljnjeg ne može da nastupa u takmičenjima pod njihovom ingerencijom, ali mogu da igraju prijateljske mečeve. Portal "Kliks" nezvanično saznaje da postoji bojazan da bi pojedini igrači reprezentacije Bosne i Hercegovine mogli da bojkotuju poziv za ovaj susret.

Ostaje da vidimo hoće li ova odluka dovesti do nekih razmirica i nesuglasica unutar struktura u bosanskohercegovačkom fudbalu. Rusija će prethodno u septembru igrati prijateljske mečeve protiv Kirgistana i Irana, a BiH bi trebalo da bude prva evropska selekcija s kojom se susreću otkako su suspendovani u martu ove godine.