BURA

PROZIVAJU DŽEKA ZBOG MEČA RUSIJA - BiH! Hitno se oglasio, kapiten "zmajeva" NEĆE da igra za reprezentaciju

Autor Milutin Vujičić

Velika bura u Bosni i Hercegovini nakon dogovaranja prijateljske utakmice protiv Rusije.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine prihvatila je poziv Rusije za prijateljsku utakmicu 19. novembra u Sankt Peterburgu, što bi bila prva utakmica za "zbornaju" još od kada je UEFA odlučila da suspenduje sve njihove reprezentativne kategorije zbog rata u Ukrajini. Upravo zbog toga digla se velika bura u javnosti pošto daleko od toga da su svi jednoglasni, pa je tako nakon Miralema Pjanića glas digao i Edin Džeko.

Kapiten reprezentacije i najbolji strelac u istoriji BiH nije dao zvaničnu izjavu, ali se preko svoje press službe obratio javnosti i objasnio da je protiv odigravanja sporne utakmice.

"Protiv sam odigravanja utakmice sve dok nevini ljudi stradaju. Uvek sam samo isključivo za mir i želim da se solidarišem s ljudima iz Ukrajine u ovim teškim trenucima za njih", reči su koje je press služba Edina Džeka prenela medijima iz BiH, na šta se svakako očekuje i reakcija Saveza koji se nije oglašavao od informacije koja se pojavila u javnosti.

Za to vreme fudbaleri Bosne i Hercegovine su pod velikim pritiskom javnosti pošto im pišu navijači ili ih kontaktiraju mediji, pa je tako ukrajinska "Tribuna", najpopularniji sportski sajt u ratom zahvaćenoj zemlji, praktično prozvala Džeka putem Instagrama pre nego što je dao stav o utakmici: "Edine, da li ćeš zaista igrati protiv nacionalnog tima zemlje koja je napravila invaziju na domovinu tvog uzora (Andrej Ševčenko prim. aut.) i ubija njene građane".

Osim Pjanića i Džeka, protiv odigravanja utakmice Rusija - Bosna i Hercegovina je i Anel Ahmedhodžić. Podsetimo, Rusija u novembru ima i zakazane utakmice sa Iranom i Kirgistanom.