IN MEMORIAM

I PARTIZAN SE OPROSTIO OD KORNELIJA KOVAČA: Zauvek će se pamtiti navijačka himna koju je komponovao

Autor Milutin Vujičić

Crno-beli se oprostili od Kornelija Kovača koji stoji iza kompozicije navijačke himne.

Izvor: Stefan Tomasevic/ATAImages

Čuveni srpski kompozitor Kornelije Kovač preminuo je u 81. godini u Beogradu usled infekcije izazvane korona virusom, potvrdila je njegova porodica. Od njega su se već oprostile kćerke Aleksandra i Kristina, dok je saučešće izrazio i fudbalski klub Partizan na zvaničnom kanalu na Tviteru.

Kovač će ostati upamćen po mnogim legendarnim numerama, između ostalih i po himni FK Partizan. Izvedena je prvi put 4. oktobra 1975. godine, na tridesetu godišnjicu od osnivanja kluba, a navijači su je odmah prihvatili.

"Komponovao je neke od najlepših numera, među kojima je i ona koju zna svaki Partizanovac. Pridružio se besmrtnoj armiji velikana i nastavlja da piše nebeske note. Od tebe se opraštamo, ali ne i zaboravljamo. Neka ti je večna slava", naveo je Partizan na društvenim mrežama, a u komentarima se od čuvenog kompozitora opraštaju i brojni navijači koje je pogodila njegova smrt, a koji dobro pamte stihove "Dok Partizan bitke bije, zastava se naša vije".

Tekst je napisao dramaturg, reditelj i novinar Slobodan Novaković, a pesmu je otpevao Saša Aleksić. Kornelije Kovač bio je jedan od najpoznatijih srpskih kompozitora. Javnost ga pamti kao tvorca mnogobrojnih i najvećih muzičkih hitova, a iza sebe ostavio je i tri ćerke i sina. Aleksandra i Kristina su talenat za muziku nasledile od oca. Rođen je u Nišu 1942. godine, a svoju prvu kompoziciju "Pusti trotoari" Kovač komponuje već sa četrnaest godina - 1956. godine.

Osim za pozorište, filmove i televiziju, Kornelije Kovač je napisao i neke od najvećih hitova domaćih muzičkih zvezda poput: April u Beogradu, Živiš u oblacima, Zvao sam je Emili, Jedna zima sa Kristinom, Jedina, Mađarica, Ti samo budi dovoljno daleko, Janoš, Sanjam, Sitnije Cile, sitnije, i mnoge, mnoge druge.