SVE ZBOG NOVCA!

REVOLUCIJA - MEČEVI LIGE ŠAMPIONA U KINI I NA BLISKOM ISTOKU: UEFA sprema ŠOKANTNE promene, pominje se i NOVI turnir!

Autor Nebojša Marković

Isplivali su detalji sa sastanka Izvršnog komiteta UEFA na Hvaru, a Evropska fudbalska unija i najbogatiji klubovi imaju planove kako da od Lige šampiona zarade još više novca.

Izvor: Profimedia

Svako malo iz izvora bliskih UEFA stižu informacije - Sjedinjene Države su zainteresovane da se na tlu njihove zemlje odigra finale Lige šampiona. Ta vest s vremena na vreme "diže kosu na glavi" svim ljubiteljima fudbala u Evropi, koji se protive takvim egzibicionim potezima, ali sada stižu nove loše vesti.

Kako otkriva britanski "Atletik", UEFA razmatra opciju da se u narednim godinama utakmice Lige šampiona igraju van Evrope još u grupnoj fazi, i to u zemljama sa Bliskog istoka ili Kine!

Ove nedelje se na hrvatskom ostrvu Hvar održava sastanak Izvršnog komiteta UEFA, pred generalnu skupštinu Evropske asocijacije klubova (ECA) u Istanbulu kasnije tokom sedmice. ECA je organizacija koja predstalvja interese klubova koji se redovno takmiče u velikim evropskim takmičenjima, poput Lige šampiona.

Na ovim konferencijama, rukovodioci se okupljaju da istraže načine na koje mogu da unaprede sport i ostvare prihode. Jedna opcija koja se u ovom trenutku favorizuje među najmoćnijim klupskim rukovodiocima u evropskom fudbalu jeste odvođenje mečeva Lige šampiona iz Evrope, kako bi utakmice bile pristupačnije globalnoj bazi navijača.

Predsednik Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, koji takođe predsedava ECA i član je izvršnog komiteta UEFA, jedan je od onih koji podržavaju takve diskusije. On i drugi rukovodioci su otvoreni za to da se pojedini mečevi grupne faze Lige šampiona igraju i u SAD, Kini i zemljama Bliskog istok.

Naravno, radi se o zemljama koja imaju velika tržišta i mogu da sa finansijske strane značajno obogate Ligu šampiona, a samim tim i vlasnike klubova koji u njoj učestvuju. Ipak, to nije jedina opcija - druga je da se možda počne od UEFA Superkupa, odnosno utakmice u kojoj se svakog leta sastaju pobednici Lige šampiona i Lige Evrope. U tom slučaju bi se ta utakmica održavala van Evrope.

UEFA razmatra i mogućnost uvođenja mini-turnira za četiri tima na početku svake sezone, koji bi uključivao pobednike Lige šampiona iz prethodne sezone i tri druga vodeća time u onome što bi se brendiralo kao "Opening Tournament" (turnir otvaranja sezone, u slobodnom prevodu). UEFA se sada bliži prodaji komercijalnih prava za evropska klupska takmičenja od 2024. do 2027. godine, a samim tim se smišljaju i načini kako da se poveća dobit kako UEFA, tako i klubova učesnika u njenim takmičenjima. Sve ove ideje vode ka tome i klubovi će imati sve veću moć odlučivanja, kako bi se izbegao još jedan scenario pokušaja osnivanja Superlige Evrope.