OVO SE ČEKALO

EVO ŠTA JE SRBIJA DOBILA POBEDOM U NORVEŠKOJ: Utakmice s NAJJAČIMA, bolje mesto na žrebu i poruka svetu pred Mundijal!

Autor Nebojša Marković

Četiri bitne stvari je reprezentacija Srbije donela sebi pobedom u Oslu, najvećim trijumfom "orlova" od one istorijske noći u Lisabonu pre 10 meseci.

Izvor: MN Press

Reprezentacija Srbije ostvarila je još jedan veliki uspeh! Nakon prošlogodišnjeg plasmana na Svetsko prvenstvo ispred Portugala, i ove godine smo u važnoj grupnoj fazi do prvog mesta stigli u poslednjem kolu, pobedom na gostujućem terenu protiv najvećeg rivala.

Sada je pala Norveška 2:0 golovima Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, čime je Srbija osvojila svoju grupu i plasirala se u najjaču, A diviziju Lige nacija. Ovo je do sada najveća pobeda Srbije od one u Lisabonu pre 10 meseci. Ali šta nam sve donosi sjajan trijumf iz Osla?

SRBIJA ĆE IGRATI PROTIV NAJBOLJIH

Prvo mesto u grupi znači da se Srbija plasirala u najjaču diviziju Lige nacija, što znači da ćemo u narednom ciklusu (tokom 2024. godine) igrati protiv najboljih evropskih selekcija i u ovom takmičenju. Počeli smo u prvom izdanju Lige nacija iz "C" divizije, a posle druge promocije u viši rang, stigli smo do najvišeg.

A tamo će nas sačekati strašni timovi. Između ostalih, čekaju nas Francuska, Španija, Portugal, Italija, Nemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska i Mađarska. Uz njih, biće tu i još tri selekcije koje stižu iz ovosezonske B divizije, ali protiv njih "orlovi" neće moći da igraju - to su Bosna i Hercegovina, Škotska i Izrael.

Ipak, vredi istaći i jednu stvar - još uvek ne znamo kako će izgledati naredno izdanje Lige nacija. Razlog je taj što je UEFA najavila saradnju sa južnoameričkom konfederacijom KONMEBOL, po čemu bi se 10 selekcija sa tog kontinenta priključilo ovim evropskim timovima. Još uvek nije poznato kako bi to bilo izvedeno i po kom sistemu će se igrati.

IDEMO U DRUGI ŠEŠIR PRED VAŽAN ŽREB

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Twitter/screnshot/tgloban

Srbija će 24. novembra igrati prvi meč na Svetskom prvenstvu u Kataru protiv Brazila, ali i pre toga našu reprezentaciju očekuje još jedan važan žreb. On će biti održan u nedelju 9. oktobra u 12.00 u Frankfurtu, a tiče se određivanja grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj.

Srbija je ovom izvanrednom partijom i važnom pobedom obezbedila mesto u drugom šeširu, što znači nešto lakši put ka EURO 2024. Dva najbolja tima iz svake od 10 grupa će se plasirati na takmičenje na kojem Srbije nema još od 2000. godine. A sada tačno znamo kako izgledaju šeširi.

Srbija neće moći da igra u kvalifikacijama protiv Francuske, Austrije, Češke, Engleske, Velsa, Izraela, Bosne i Hercegovine, Škotske i Finske.

POTVRDA DA SMO SILA I VAN SRBIJE

Izvor: MN Press

Uoči ovog meča, bilo je proteklih meseci mnogo priča o nadolazećoj generaciji reprezentaciji Norveške. Sa mladim igračima poput Erlinga Holnda, Aleksandera Serlota i Martina Edegora, najavljivali su se potencijalno odlični rezultati. I posle pobede u Beogradu u junu, mnogi su očekivali da Norveška nastavi da pokazuje svoj potencijal.

Strani mediji su mnogo pratili njihove partije, kreirali sliku tima koji može mnogo toga da ostvari, ali protiv Srbije se ponovo videlo da to baš i nije takav slučaj. Pre dve godine je bilo 2:1 za Srbiju u Oslu, a sada 2:0 u još uverljivijoj pobedi. Srbija je ponovo pokazala pred svetom da je sila, u meču koji su posebno pratili u Engleskoj.

Bio je ovo okršaj dvojice trenutno najboljih strelaca Premijer lige. I dok je Erling Holand tresao mreže u dresu Mančester sitija kako je hteo, na stadionu "Uleval" je pobedu odneo Aleksandar Mitrović. Postigao je 50. gol za Srbiju i obeležio veliki jubilej.

PERFEKTNA FORMA PRED SVETSKO PRVENSTVO

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Bilo je ovo poslednje okupljanje Srbije pre onog konačnog pred put na Mundijal u novembru. I prošlo je savršeno, baš onako kako su svi u selekciji Dragana Stojkovića Piksija priželjkivali. Švedska je bila razbijena 4:1 i to sa nekoliko promena u timu, pre svega u odbrani.

Sada smo u Norveškoj pokazali još jednom da ove najvažnije utakmice, kada nema prostora za grešku, Srbija igra hrabro i moćno. Iako ova pobeda nije na nivou one iz Portugala, ne treba je nipošto potcenjivati. Ovog puta smo bili i bez Sergeja Milinković-Savića, ali ni to nas nije sprečilo da slavimo. Postigli smo šest golova, od toga su pet bili delo napadačkog dvojca.

Selektor polako dobija tim koji se "kristališe" za Svetsko prvenstvo. Vanja Milinković-Savić se nameće kao prvi golman, odbrana je imala svojih dobrih momenata, dok je u napadu sve odavno jasno - sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem "nema zime"!