MONDO TEMA

SRBIJA GAZILA DO EVROPSKE ELITE – SAMO JOŠ 2 TIMA SU TO URADILA: Mitar rešetao, Piksi komandovao, zato smo u VRHU!

Autor Nikola Lalović

Srbija je samo jedne sezone propustila da ode u viši rang Lige nacija i tako je stigla do elitnog ranga evropskog fudbala. Evo kome je to još uspelo!

Izvor: MN Press/MONDO/Uroš Arsić

Srbija je u eliti! Naš tim je uspeo da u "foto finišu" bude bolji od Norveške i da pobedom u Oslu 2:0 ubedljivo slavi i dođe u elitnu grupu Lige nacija. Tako smo uspeli da izborimo i mnogo lakši žreb za Euro 2024. a tim je pokazao da je u sjajnoj formi pred Mundijal.

Srbija je drugi put otkako se igra Liga nacija uspela da dođe do plasmana u viši rang. U prvoj sezoni Lige nacija bili smo u C ligi, a narednu ćemo dočekati u Ligi A, gde nam je očigledno i mesto.

Naš tim je tek jedan od samo tri tima kojima je ovo pošlo za rukom, a da prvo vidimo kako se to desilo!

VELIKI MITAR RUŠIO SVE PRED SOBOM

Sve je počelo u sezoni 2018/19 kada je selektor bio Mladen Krstajić. Srbija je u premijernom izdanju Lige nacija bila smeštena u Ligi C, u grupi 4 sa Rumunijom, Crnom Gorom i Litvanijom. 

Počelo je tesnom pobedom nad Litvanijom u gostima, nastavilo se sa dva sjajna gola Aleksandra Mitrovića Rumunima u Beogradu, ali se taj meč na kraju završio sa 2:2. Na kraju se ispostavilo da su samo Rumuni mogli da igraju sa nama, dva puta smo remizirali sa ovom selekcijom, a sve ostale utakmice smo dobili.

Sjajni napadač iz Smedereva je kao i sada rešetao pa je sa šest golova bio najbolji strelac Lige nacija i ne samo da nas je odveo u viši rang već nam je dao i šansu da se plasiramo na Euro kroz baraž. Nažalost, nismo uspeli..

ČEKALI SMO GODINU DANA, A ONDA EKSPLOZIJA!

U Ligi B se nismo proslavili u prvom mandatu, pošto smo u grupi sa Mađarima, Rusima i Turcima tek posle demoliranja Rusije u poslednjem kolu sa 5:0 uspeli da izborimo opstanak. Ipak, ove godine sve je bilo drugačije!

Ponovo je Aleksandar Mitrović sa šest golova bio najbolji strelac kompletne Lige nacija, a kada je sve počelo porazom od Norveške 1:0 na "Marakani" nismo bili sigurni da će se ovako završiti. Ipak, dve pobede nad Švedskom i po jedna nad Slovenijom i Norveškom bile su dovoljne da "orlove" sa čak 13 bodova gurnu napred!

KO JE JOŠ USPEO?

Još samo šest reprezentacija je uspelo da preskoči dva ranga u Ligi nacija! Kazahstan, Gruzija i Jermenija su počeli svoj put od najlošije grupe Lige nacija i odmah su prve sezone uspeli da se popnu stepenicu više.

Jermeni su u sezoni 2022/23 već uspeli da uđu u Ligu B, ali su odmah ispali iz tog ranga. Kazahstan i Gruzija su sada uspeli da se plasiraju u Ligu B, nakon ovogodišnje Lige nacija.

Izraelci su u sezoni 2020/21 uspeli da se plasiraju u Ligu B, a sada su zajedno sa Srbijom uspeli da uđu u najviši rang. Još brže je do najvišeg ranga stigla Mađarska koja je krenula iz Lige C, odmah prve sezone izborila plasman u viši rang, a onda u grupi sa Srbijom u sezoni 2019/20 bila ubedljivo prva i plasirala se u Ligu A!

To znači da su samo Izrael i Mađarska uspeli da urade isto što i Srbija – da se u ovih nekoliko sezona Lige nacija popnu za dva ranga do najvišeg stupnja Lige nacija!