OVO SE PAMTI

PARTIZANOVE  BLAMAŽE: OD BATAJNICE DO SREMSKE MITROVICE! 3 šok eliminacije crno-belih - prvi je rampu spustio Radaković!

Autor Nebojša Marković

Partizan je eliminisan u šesnaestini finala Kupa Srbije, a evo koji su to mečevi bili najbolniji za crno-bele u nacionalnom kupu od raspada SFR Jugoslavije.

Izvor: MN Press/FK Partizan/Miroslav Todorović/TV Arenasport/Printscreen

Fudbaleri Partizana doživeli su blamažu u šesnaestini finala Kupa Srbije, pošto ih je u prvoklasnoj senzaciji eliminisala ekipa Radničkog iz Sremske Mitrovice, ekipa iz drugog ranga srpskog fudbala. Crno-beli su vodili na gostovanju sve do 92. minuta, kada su domaći šokantno izjednačili, a potom i slavili u penal-seriji u kojoj su crno-beli promašili sva četiri penala.

To je jedno od najvećih iznenađenja koje je Partizan pretrpeo u nacionalnom kupu od raspada SFR Jugoslavije, a poraz u Sremskoj Mitrovici spada među tri najveće blamaže crno-belih protiv niželigaških ekipa.

NIŠTA GORE OD BATAJNICE 1996. - IZBACIO IH RADOVAN RADAKOVIĆ

Partizan je prvu veliku katastrofu u najmasovnijem takmičenju doživeo u leto 1996. godine, u okviru Kupa SR Jugoslavije. Tada su već na startu sezone, poslednjeg dana jula, doživeli debakl u 1/16 finala od BSK-a iz Batajnice.

Ovaj tadašnji trećeligaš slavio je 2:1 posle produžetaka. Poveli su preko Panića u 48. minutu, Hristov je izjednačio za crno-bele u 77. minutu, ali je na kraju presudio Vasiljević u 109. Ovaj meč ostaće upisan i po tome što je za igrača utakmice bio proglašen tadašnji golman BSK-a, nedavno preminuli Radovan Radaković.

Ovaj čuvar mreže je odbranama uporno zaustavljao Partizan, klub za koji će potpisati četiri godine kasnije i sa kojim će potom biti osvajač tog istog Kupa Jugoslavije, ali i nacionalnog prvenstva. "Svoje pucačko raspoloženje pokazao je i Čakar, međutim, golman domaćin Radaković je pokazao svoje kvalitete", pisale su tada "Novosti" nakon poraza tima Ljubiše Tumbakovića.

TIMOK U HUMSKOJ SE JOŠ PAMTI - IGRAO JE NOVI TRENER ZVEZDE

Prošlo je 17 godina, ali mnogima je prva pomisao posle poraza ekipe Gordana Petrića bila sećanje na 2005. i meč osmine finala Kupa Srbije i Crne Gore. Partizan je posle pobede nad Javorom 2:0 ponovo bio domaćin, a nisu ni slutili šta im se sprema u Humskoj. Trećeligaš Timok iz Zaječara stigao je kao potpuni autsajder, gostovali su timu koji je prethodnu sezonu završio kao prvak države bez ijednog poraza, ali ništa to nije vredelo.Ž

BOLI I ŽELEZNIK 2002/03

Partizan je još jedan težak poraz u Kupu doživeo u sezoni 2002/03, doduše od tadašnjeg prvoligaša, ekipe Železnika. Iako su "lavovi" već bili dobro poznat tim u Jugoslaviji, a potom i SCG, oni su u Humskoj ozbiljno iznenadili Partizan pobedom 4:1. Jedini strelac za crno-bele tada je bio Zvonimir Vukić.

Domaći tim koji je sa klupe predvodio Jirgen Reber dominirao je tokom čitavog meča, a pogotkom Obiore Odite u 42. minutu stigao je i do prednosti, koju nije uspeo da sačuva. Iako su Zaječarci veći deo susreta proveli u sopstvenom kaznenom prostoru gde je odbranom komandovao današnji trener Crvene zvezde Miloš Milojević, Timok je iz jednog od retkih napada stigao da izjednači... Bilo je to u 90. minutu kada je rezervista Joković iskoristio grešku odbrane i matirao Pantića koji nije mogao bolje da reaguje.

Usledila je penal serija. Srđan Radonjić nije uspeo da savlada golmana Timoka, a tu prednost su sačuvali do kraja i uspeli da rezultatom 5:4 prirede senzaciju koja se i 17 godina kasnije pamti.

BRIDE OBRAZI ZBOG SREMSKE MITROVICE...

Izvor: TV Arenasport screenshot

Imao je Partizan ovih godina reputaciju da je ekipa koja obožava nacionalni kup. Nisu izgubili pre finalne utakmice od sezone 2013/14, a u tom nizu uspeli su da stignu do čak osam uzastopnih finala Kupa Srbije. Ali usledilo je bolno prizemljenje.

Iako se Partizan poslednjih nedelja i meseci polako podizao i igrao sve bolje, počeo da trese mreže kao od šale, u Sremskoj Mitrovici je sve stalo. Imali su samo tri šuta u okvir gola, igrali su traljavo i neubedljivo, a kazna ih je stigla u 92. minutu meča. Posle toga, u penal-seriji su potpuno potonuli, pa jedanaesterce niko nije iskoristio - ni Rikardo Gomeš, ni Marko Živković, Ni Slobodan Urošević, ni Patrik Andrade.

Crno-bele za četiri dana očekuje meč protiv Vojvodine u Superligi u kom će morati da se iskupe na najbolji mogući način. Jer obrazi će im posle Sremske Mitrovice još neko vreme brideti...