Evo kako bi to izgledalo

STATISTIČARI IZRAČUNALI - SRBIJA ĆE MORATI PREKO HRVATSKE DO EURA: "Orlovi" već dobili grupu za EP 2024 - pogledajte je!

Autor Nikola Lalović

Statističari su 1.000 puta simulirali žreb za kvalifikacije za Euro 2024 i evo rezultata za Srbiju!

Izvor: Profimedia/MN Press

Srbija je pobedom nad Norveškom uspela da uđe u elitnu grupu Lige nacija, ali ne samo to, nego da se izbori za mesto u drugom šeširu u kvalifikacijama za Euro 2024. To će nam omogućiti mnogo lakši put na takmičenje na kome nismo bili duže od dve decenije, a već sada su krenule kalkulacije oko žreba i razne prognoze.

Jedna stranica na tviteru je napravila eksperiment i 1.000 puta je simulirala žreba Euro, kako bi saznala najverovatnije grupe za sve timove koji učestvuju u kvalifikacijama za EP, pa smo tako dobili i rezultate za Srbiju! 

Najčešće se naš tim nalazi u grupi sa Kazahstanom, u čak 13,7 odsto slučajeva, a u 1.000 simulacija žreba za kvalifikacije za Euro najčešći protivnik iz najjačeg šešira bila je Hrvatska sa 11,5 odsto šanse da se nađe u grupi sa Srbijom. 

Jermenija nam je u grupu pala 11,9 odsto puta, Estonija 11,4 procenata, a San Marino u 10,3 odsto slučajeva, Ovako posložena grupa bi zaista i odgovarala "orlovima" u slučaju da se rezultati ove simulacije podudare sa žrebom. Grupa bi izgledala ovako: 

Srbija, Hrvatska, Jermenija, Kazahstan, Estonija, San Marino

S obzirom da dve prvoplasirane ekipe idu direktno na Euro, ovakva grupa bi bila sjajno rešenje za Dragana Stojkovića i njegov tim. 

 A evo kako izgledaju šeširi iz kojih će se izvlačiti grupe za kvalifikacije za Euro 2024:

  • PRVI ŠEŠIR: Holandija, Hrvatska, Španija, Italija, Danska, Portugal, Belgija, Mađarska, Švajcarska, Poljska.
  • DRUGI ŠEŠIR: Francuska, Austrija, Češka, Engleska, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, SRBIJA, Škotska, Finska.
  • TREĆI ŠEŠIR: Ukrajina, Albanija, Norveška, Slovenija, Republika Irska, Island, Crna Gora, Rumunija, Švedska, Jermenija.
  • ČETVRTI ŠEŠIR: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, tzv. "Kosovo", Bugarska, Island, Severna Makedonija.
  • PETI ŠEŠIR: Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija, Malta.
  • ŠESTI ŠEŠIR: Andora, San Marino, Lihtenštajn