Fudbal

LJUBIŠA TUMBAKOVIĆ OPET U SRPSKOM FUDBALU: Bivši selektor se vratio na novu poziciju

Autor Mladen Šolak

Bivši selektor dolazi na novu poziciju u srpskom fudbalu.

Izvor: MN Press

Bivši selektor Srbije Ljubiša Tumbaković vratiće se u domaći fudbal i postaće predsednik Organizacije trenera Fudbalskog saveza Srbije, saznao je "Sport klub". Iskusni trener će po svemu sudeći biti jedini kandidat na izbornoj skupštini i očekuje se da pobedi jednoglasno.

Tumbaković (70) vodio je reprezentaciju Srbije od 2019. do 2020, kada je napustio klupu "orlova" posle neodlaska na Evropsko prvenstvo. Nacionalni tim pod njegovim vođstvom nije uspeo da se kvalifikuje kroz baraž Lige nacija, u kojem je eliminisao Norvešku, a onda ispao na penale protiv Škotske na "Marakani".

Poslednji put, on je napustio srpski fudbal kao selektor i izneo je detaljni izveštaj pred nadležne u Fudbalskom savezu Srbije. Ukazivao je tada na problem velikog uticaja privatnih trenera, na to da su pojedini igrači stavljali lične i klupske interese ispred nacionalnog tima, da su tako napuštali trening kamp za vreme priprema i takmičenja, kao da Tadić, Milinković-Savić i Mitrović ne mogu da igraju zajedno, što je ipak demantovano u ciklusu kvalifikacija za Mundijal u Kataru, pod vođstvom Dragana Stojkovića.

Tumbaković je prethodno tri godine vodio reprezentaciju Crne Gore, sa njom beležio zapažene rezultate, poput pobede protiv Danske u gostima i aktivnog učešća u trci za plasman na Mundijal sa Skandinavcima i Poljskom. Ipak, Crnu Goru je napustio nakon odbijanja da vodi njenu reprezentaciju protiv tima samoproglašene "Republike Kosovo". Mesec dana kasnije, seo je na klupu Srbije, i nakon neuspešnog kvalifikacionog ciklusa za EURO 2020, priznao je da žali za jednim – za Crnom Gorom.

''Zalutao sam u selekciju Srbije. To je sigurno jedan ideal i kraj neke priče, ako to imaš u biografiji, onda si ostvaren. Žao mi je što sam otišao iz Crne Gore i žao mi je što sam bio selektor Srbije. U Crnoj Gori smo napravili dobru priču i dugoročne planove i sve se srušilo. A onda dođem u grad u kojem sam rođen i jednostavno nemam utisak da je atmosfera onakva kakvu sam očekivao. Utakmica protiv Turske odigrana maestralno, Norveška maestralno, Mađarska isto... Igrači koji su tek ubačeni i igrači koji su zaboravljeni su postali afirmisani. Onda ne napraviš rezultat i gotovo. Ako je to razlog da selektor treba da ode, pa nek ide, ali onda tapkamo u mestu. Ja sam bio nov tamo, zalutao sam jednostavno i odluka je bila jako loša'', rekao je Tumbaković.

Naravno, domaći ljubitelji fudbala pamte ga pre svega po sedam godina na klupi Partizana, od 1992. do 1999, kada je sa crno-belima osvojio pet titula, a onda je početkom 21. veka osvojio još jednu, nakon povratka iz AEK-a- Takođe, radio je i u Kini i tamo osvojjio dve titule sa klubom Šandong Luneng.