Pogledajte

OVAJ DAN SU SVI ČEKALI SKORO 20 GODINA: Otvara se novi stadion velikana, vredan 100 miliona evra - Aja Sofija SIJA!

Autor Mladen Šolak

Fudbalski klub AEK dobija novi, spektakularni stadion koji je čekao skoro dve decenije.

Izvor: YouTube/Minas Akepsimaidis

Fudbalski klub AEK iz Atine ovog petka zvanično se useljava na novi stadion – Aja Sofiju, koji će se zbog sponzorskih razloga zvati "OPAP Arena". Skoro 20 godina od rušenja prethodnog stadiona tog kluba (2003), AEK dobija svoj dom u severozapadnoj oblasti grada, koja se zove Nea Filadelfija. U tom delu grada bio je i stadion Nikos Gumas, na kojem je AEK igrao od 1930, pa do početka 21. veka, kada je morao da bude uništen jer je bio oštećen u zemljotresu iz 1999. Od tada je AEK igrao utakmice na Olimpijskom stadionu, na kojem je 2018. godine postao prvak Grčke.

U te dve decenije AEK je prolazio kroz velike turbulencije, u sezoni 2012/13 prvi put je ispao iz prve lige, pao je u treći rang pod pritiskom velikih finansijskih dugova. U grčku elitu vratio se 2015, a tri godine kasnije postao je prvak Grčke posle 24 godine i učesnik grupne faze Lige šampiona peti put u klupskoj istoriji. U nju će što pre želeti da se vrati i to sa srpskim ofanzivcem Mijatom Gaćinovićem u sastavu. Uz njega su članovi tima i poznati hrvatski veteran Domagoj Vida, kao i njegov rival iz finala Mundijala 2018, Francuz Đibril Sidibe. Trener tima je legendarni Argentinac Matijas Almeida (48)

Procenjeno je da je izgradnja stadiona koštala 81,7 miliona evra, a atinske vlasti učestvovale su u tom projektu sa 20 miliona evra. Izgradnja je počela 28. jula 2017. i bila je podeljena u tri faze, uključujući i poslednju, započetu 30. marta 2020. Na otvaranju u petak očekuje se da tribine bude ispunjene i da događaju za pamćenje prisustvuje više od 30.000 navijača. Pogledajte kako izgleda stadion: