Fudbal

FRANCUZI KRITIKUJU MESIJA I RAZMAŽENE IGRAČE PSŽ-A: "Zagadite kao jedan Francuz za 150 GODINA"

Autor Mladen Šolak

Lionelu Mesiju broje koliko je puta leteo privatnim avionom

Izvor: Profimedia

Argentinski fudbalski čarobnjak Lionel Mesi (35) i u Francuskoj izaziva pažnju na svakom koraku, pa je poznati magazin "L'ekip" objavio koliko Argentinac leti svojim privatnim avionom. Nakon što su igrači PSŽ-a leteli na meč protiv Nanta umesto da su išli vozom (što bi trajalo samo dva sata), mediji koji prate Parižane posvetili su veliku pažnju tom polučasovnom letu i potezima kluba i igrača.

U tom članku je navedeno da praktično svi francuski timovi idu na gostovanja avionom (PSŽ je prošle godine išao tako na svako, a Monpelje "samo" na sedam) i da na taj način veoma ugrožavaju životnu sredinu ispuštanjem velike količine ugljen-dioksida, koji zagađuje vazduh.

"U junu, julu i avgustu, Lionel Mesi leteo je svojim privatnim avionom 52 puta, ukupno 368 sati i tako je njegova letilica emitovala 1,502 tona ugljen-dioksida, što je količina koliko bi prosečna osoba u Francuskoj emitovala za 150 godina. Iako Argentinac nije uvek bio ukrcan, letelicu su koristili njegovi prijatelji, kao i članovi njegove porodice", navedeno je.

Iako francuski sportisti nisu najveći zagađivači u toj zemlji (samo 1 odsto), oni ipak šalju sliku svetu i služe za primer mnogima. "L'ekip" je tako naglasio da i fudbalske zvezde poput Karima Benzeme, Pola Pogbe i predsednik francuskog fudbalskog saveza Noel Le Grae redovno putuju privatnim letovim tako što on dođe do njihovog najbližeg aerodroma, pa ih onda prebaci na odredište, čime ukupno koriste po četiri leta za jedno putovanje.