DONELI ODLUKU

ŠOK - UKRAJINA POSTAJE DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA? Zelenski dao dozvolu, dve zemlje ih koriste da dobiju više glasova!

Autor Nebojša Marković

Španija i Portugal su došli na ideju da svoju kandidaturu za Mundijal 2030. godine pojačaju partnerstvom s Ukrajinom.

Izvor: Profimedia/Stephen McCarthy/FIFA/Sipa USA/RTS/Screenshot

Neverovatna ekskluziva otkrivena je u ponedeljak kasno uveče u britanskim medijima. Ratom pogođena Ukrajina mogla bi da postane domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu na iznenađenje sveta, i to baš na godišnjicu veka postojanja najvećeg takmičenja pod okriljem FIFA.

Kako otkriva "Tajms", Ukrajina je spremna da postane ko-kandidat Španiji i Portugalu u njihovom pokušaju da zajedno organizuju Mundijal 2030. godine, a zvanična potvrda o svemu očekuje se u sredu!

Renomirani list javlja da je sve spremno za potvrdu ovakve odluke o kandidaturi i navodi da je ona dozvoljena od strane predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, kao i nacionalnih vlada Španije i Portugala. Po njihovom zajedničkom dogovoru, Ukrajina bi dobila mogućnost organizovanja jedne od grupa na turniru.

Predstavnici FS Španije i Portugala će predstaviti ovo parterstvo u sredu u prostorijama UEFA, a njihov predlog počivaće na ideju da fudbal može da vrati nadu i mir u svet. Iako bi bile potrebne bezbednosne garancije, očekivanja su da bi do 2030. situacija u Ukrajini bila razrešena i da bi zemlja imala određeno vreme za ponovnu izgradnju neophodne infrastrukture.

Naravno, Španija i Portugal od učešća Ukrajine u njihovoj kandidaturi očekuju veliku korist po pitanju dobijanja glasova koji odlučuju o pitanju domaćina Mundijala 2030. godine. "Učestvovanje Ukrajine se smatra potencijalno snažnim načinom za osvajanje glasova među 211 članica FIFA i način da se odgovori na poteze Saudijske Arabije koja je podnela zajedničku kandidaturu za 2030. sa Egiptom i Grčkom", piše "Tajms".

Ta kandidatura sa tri zemlje sa tri kontinenta bi mogla da bude moćna po pitanju skupljanja glasova, upravo zbog toga što bi sa tri fudbalski velika kontinenta bio veliki broj onih koji bi mogao da im da glas. Španija i Portugal veruju da bi na kartu Ukrajine mogli da dobiju publicitet i podršku neophodne da ih približe dobijanju organizacije turnira. Svetsko prvenstvo 2022. godine startuje za manje od dva meseca u Kataru, a naredni turnir 2026. godine igraće se u SAD, Kanadi i Meksiku. Ostaje da vidimo ko će biti domaćini turnira na stogodišnjicu od prvog Mundijala u Montevideu 1930. godine...