Fudbal

MILIONI UKRAJINACA SANJAJU O OVOME! Zvanično je - usred rata se prijavili za SVETSKO PRVENSTVO! "I Zelenski nas podržao"

Autor Mladen Šolak

Definitivno je, u Ukrajini hoće da organizuju Mundijal - evo i kada.

Izvor: Profimedia

Zvanično je, Fudbalski savez Ukrajine podneo je zahtev da ta zemlja 2030. bude domaćin Svetskog prvenstva zajedno sa Španijom i Portugalom. Predsednik fudbalske federacije te ratom zahvaćene zemlje Andrej Pavelko potvrdio je podnesenu kandidaturu. "To je san miliona ukrajinskih navijača. San ljudi koji su preživeli horor rata i još su na okupiranim teritorijama, nad kojima će se uskoro sigurno zavijoriti ukrajinska zastava", rekao je on.

Pavelko je rekao da je čitav projekat podržao predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. S obzirom na to da su Španija i Portugal navodno bili favoriti da dobiju organizaciju tog turnira, "pojačani" Ukrajinom procenili su da im šanse dodatno rastu. "Ovo nije ponuda Iberijskog poluostrva, ovo je evropska ponuda. Zajedno predstavljamo moć promene koju fudbal ima u društvu", rekao je predsednik Fudbalskog saveza Špoanije Luis Rubiales.

Odluka o tome ko će biti domaćin Mundijala za osam godina biće doneta na glasanju FIFA 2024. godine, a za sada nije poznato u kojim gradovima bi Ukrajinci organizovali odigravanje utakmica. Naravno, podrazumeva se da bi Olimpijski stadion u Kijevu bio jedna od lokacija, jer je na njemu odigrano finale Lige šampiona između Reala i Liverpula 2018. godine, kao i finale Evropskog prvenstva 2012, u kojem je Španija deklasirala Italiju 4:0.