MONDO VODIČ I ANKETA

SRBIJA ČEKA VAŽAN ŽREB - IZABERITE NAM RIVALE ZA EURO 2024! Sve o izvlačenju: Kad i gde je prenos i ko preti Orlovima?

Autor Nebojša Marković

Pred vama je kompletan vodič svega što treba da znate pred nedeljni dugo čekani žreb, a tu je i serija anketa u kojima ćete moći da glasate za reprezentacije koje biste voleli da vidite u istoj grupi sa Srbijom.

Izvor: MN Press/MONDO/Uroš Arsić/UEFA/screenshot

Došlo je vreme za još jedan važan žreb! Reprezentacija Srbije je prošle godine obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo do kog je ostalo još pet nedelja, a nedavno je ostvaren još jedan važan rezultat. "Orlovi" su se plasirali u A diviziju Lige nacija, što bi dugoročno moglo da ima veliku važnost za rezultate naše selekcije, a prvu prednost mogli bismo da osetimo već na žrebu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024. godine!

Dugo čekani žreb je pred nama, Srbija će biti jedna od 53 reprezentacije "u bubnju", a saznaćemo imena rivala protiv kojih ćemo se tokom naredne godine boriti za plasman na prvo Evropsko prvenstvo od 2000. godine. Tada je Dragan Stojković Piksi bio kapiten Jugoslavije, sada je selektor Srbije, a put ka Nemačkoj počinje već u nedelju, održavanjem žreba. Pred vama je kompletan vodič svega što treba da znate, kao i serija anketa u kojima ćete moći da glasate za reprezentacije koje biste voleli da vidite u istoj grupi sa Srbijom.

Tako ćemo moći da dobijemo tačno mišljenje kakvu grupu bi čitava Srbija volela da podari svojim "orlovima". Pa da počnemo!

KADA JE ŽREB KVALIFIKACIJA ZA EURO?

Žreb je na programu u nedelju 9. oktobra u 12.00 časova. Održava se "Festhale" dvorani u Frankfurtu. UEFA će na svom zvaničnom sajtu obezbediti prenos, a uživo tekstualni prenos moći ćete kao i uvek da pratite uz MONDO.

KAKAV JE SISTEM TAKMIČENJA U KVALIFIKACIJAMA?

Ukupno 53 selekcije biće na žrebu. Nema samo domaćina Nemačke i suspendovane selekcije Rusije. Ove ekipe biće podeljene u 10 grupa - sedam grupa sa pet ekipa i tri grupe sa šest ekipa. Po dve najboljeplasirane ekipe u svakoj grupi obezbediće mesto na završnom turniru u Nemačkoj. Preostala tri mesta biće sačuvana za pobednike baraža u Ligi nacija u martu 2024. godine.

Sve utakmice tokom regularnih kvalifikacija na programu su od marta do novembra 2023. godine.

U KOM ŠEŠIRU JE SRBIJA?

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Srbija će na žrebu biti u drugom šeširu, zahvaljujući nedavnom plasmanu u A diviziju Lige nacija. Malo je nedostajalo da budemo u trećem, ali selekcija Dragana Stojkovića Piksija obezbedila je sebi bolju poziciju.

A evo i timova koje Srbije neće moći da izvuče na žrebu, tj. selekcija koje su takođe u drugom šeširu: Francuska, Austrija, Engleska, Češka, Vels, Izrael, Bosna i Hercegovina, Škotska i Finska.

KOGA ŽELITE U GRUPI SRBIJE IZ PRVOG ŠEŠIRA?

U prvom šeširu su selekcije Holandije, Hrvatske, Španije, Italije, Danske, Portugala, Belgije, Mađarske, Švajcarske i Poljske. Glasajte za tim koji biste voleli da vidite u grupi sa Srbijom:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

KOGA ŽELITE U GRUPI SRBIJE IZ TREĆEG ŠEŠIRA?

U trećem šeširu nalaze se reprezentacije Ukrajine, Islanda, Norveške, Slovenije, Republike Irske, Albanije, Crne Gore, Rumunije, Švedske i Jermenije. Glasajte za ekipu koje biste poželeli "orlovima" na žrebu:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

KOGA ŽELITE U GRUPI SRBIJE IZ ČETVRTOG ŠEŠIRA?

Četvrti šešir takođe broji 10 timova, ali u njemu se nalazi i selekcija takozvanog "Kosova", koja ne može da bude izvučena u istu grupu sa Srbijom. Ovo su preostalih devet ekipa: Gruzija, Grčka, Turska, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Bugarska, Farska Ostrva i Severna Makedonija. Da vidimo kome ide vaš glas:

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

KOGA ŽELITE U GRUPI SRBIJE IZ PETOG ŠEŠIRA?

U petom šeširu se nalaze Slovačka, Severna Irska, Kipar, Belorusija, Litvanija, Gibraltar, Estonija, Letonija, Moldavija i Malta. Glasajte za ekipu koja bi bila po meri "orlova":

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Postoji i preostali šesti šešir, ali su tamo samo tri ekipe. Kako se radi o ekipama Andore, San Marina i Lihtenštajna, jasno je da Srbiji neće biti naročito važno da li će biti u grupi sa jednom od ova tri tima, kao i koji od ta tri tima bi to bio.

KADA SE IGRAJU KVALIFIKACIJE ZA EURO 2024?

S obzirom na to da Srbija čeka više od 20 godina da se domogne ovog turnira, jasno je da će mnoge zanimati kada će imati prilike da gledaju "orlove" u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo. Evo svih termina.

Kvalifikacije:

  1. 23-25 mart 2023.
  2. 26-28 mart 2023.
  3. 16-17 jun 2023.
  4. 19-20 jun 2023.
  5. 07-09 septembar 2023.
  6. 10-12 septembar 2023.
  7. 12-14 oktobar 2023.
  8. 15-17 oktobar 2023.
  9. 16-18 novembar 2023.
  10. 19-21 novembar 2023.

Plej-of:

  • Polufinale - 21. mart 2024.
  • Finale - 26. mart 2024.

Evropsko prvenstvo igra se od 14. juna do 14. jula 2024. godine u Nemačkoj. Gradovi domaćini biće Berlin, Minhen, Štutgart, Frankfurt, Lajpcig, Dortmund, Keln, Gelzenkirhen, Diseldorf i Hamburg.