KAKVE BROJKE!

NESTVARNO - SRBIJA NIKAD NIJE BILA OVOLIKI FAVORIT! Kompjuter izračunao: Idemo na EURO, bolji smo od 50 reprezentacija!

Autor Nebojša Marković

"Orlovi" su dobili povoljnu grupu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali ove brojke najbolje dokazuju koliki ćemo zapravo favoriti biti za odlazak u Nemačku 2024. godine.

Izvor: MN Press/Twitter/@We_Global/Printscreen

Reprezentacija Srbije prošla je odlično na žrebu kvalifikacionih grupa u borbi za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj! "Orlovi" će na putu za EURO 2024 igrati u grupi sa selekcijama Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije, a u mečevima koji su na programu tokom 2023. godine, biće favoriti za plasman na završni turnir.

Toga je svestan i selektor Dragan Stojković Piksi, koji je posle žreba izjavio da ga ne zanimaju nikakve kalkulacije, jasno poručivši da će se njegova ekipa plasirati na prvo Evropsko prvenstvo posle 24 godine. Ali statističari su izračunali koliko su zapravo ogromne šanse "orlova" na putu ka Nemačkoj!

Srbija se našla u jednoj od povoljnijih grupa. Izbegnute su najjače selekcije iz prvog šešira, dok su iz preostalih dobijeni "protivnici po meri". Zbog toga je mnogo onih koji već sada veruju da će Piksijeva ekipa imati odličnu priliku da prekine "post" i konačno se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo.

Statističari iz "We Global Football" su odmah posle žreba napravili kompjuterske kalkulacije o tome koja selekcija ima kakve šanse da se nađe među dva najbolja tima u grupi i plasira se u Nemačku. Brojni faktori su deo ove računice, a Srbija je jedan od najvećih favorita - "orlovima" se daju 98.32% šansi da se direktno plasiraju na EURO 2024!

Samo su Portugal, Danska i Švajcarska ispred nas po procentima koji im se daju da završe na jedno od prva dva mesta u svojim kvalifikacionim grupama, što znači da se čak 49 selekcija nalazi iza "orlova" po šansama za EURO (a tu je i suspendovana Rusija kao 50. ekipa). Po ovom modelu, skoro da ne postoji scenario po kojem se Srbija ne bi domogla završnog turnira. Uz "orlove" bi se u Nemačku plasirala i Mađarska i to sa 88.92% šansi. Dakle, vrlo je jasno koliko će mala biti očekivanja na preostalim selekcijama u našoj grupi:

  1. Srbija - 98.32%
  2. Mađarska - 88.92%
  3. Crna Gora - 9.00%
  4. Bugarska - 3.48%
  5. Litvanija 0.28%

Prema njihovoj računici, najveće šanse da se na EURO plasiraju imaju selekcije Portugala, Danske, Švajcarske, Srbije, Belgije, Poljske, Hrvatske, Mađarske, Italije, Češke, Engleske, Španije, Holandije, Velsa, Francuske, Švedske, Norveške, Slovenije, Izraela i Slovačke, dok bi se preostala tri tima čekala kroz baraž mečeve u Ligi nacija.