OPA!

MARADONA DAO GOL RUKOM, A ON ĆE OD TOGA ZARADITI MILIONE! Lopta sa Svetskog prvenstva na aukciji - poznata početna cena!

Autor Nemanja Stanojčić

Lopta kojom je Dijego Maradona dao gol Englezima na Mundijalu 1986. godine sada je na aukciji.

Izvor: YouTube/ClassicEngland

Dijego Armando Maradona postigao je čuveni gol rukom, legendarna "Božija ruka" sa Svetskog prvenstva 1986. godine. Lopta koju je smestio tada u mrežu Engleza ide na aukciju i njena početna vrednost je 2,5 miliona funti. Nema dileme da će tokom nadmetanja cena dodatno porasti, tako da će se jedan čovek obogatiti. U pitanju je glavni arbitar sa tog meča Ali Bin Naser (Tunis) koji je čuvao tu loptu sve do sada.

Sudija iz Tunisa je odlučio da loptu ponudi na aukciji oko mesec dana pred početak Mundijala u Kataru. Argentina je u tom meču savladala Englesku, pa je potom dobila Belgiju i Nemačku i došla do titule svetskog šampiona. "Lopta je deo fudbalske istorije, pravi je momenat da bude podeljena sa svetom", rekao je Bin Naser koji na prvenstvu u Meksiku pre 36 godina nije video trenutak kada je Dijego rukom smestio loptu u mrežu. Englezi su ga opkolili tada, signalizirali su da je Maradona to učinio na nedozvolje način, ali promene odluke nije bilo.

Tek kada se sve završilo legendarni "El Pibe" je priznao i sam da je igrao rukom. "Malo uz pomoć glave, malo uz pomoć Božije ruke", rekao je Maradona kada su ga pitali o čuvenom pogotku. Dao je potom i drugi gol Englezima i to posle solo akcije, a taj pogodak proglašen je za "gol veka" u izboru FIFA. Nisu mu protivnici mogli ništa. Nažalost, Dijego je preminuo u novembru 2020. godine, a za njegovu smrt optuženo je osam ljudi.

Maradona gol rukom
Izvor: YouTube/ClassicEngland