IMAJU IDEJU

NAJGORI TRENER BARSELONE U 21. VEKU: Ćavi na korak od otkaza, a menja ga mnogo BOLJI trener?

Autor Milutin Vujičić

Barselona je godinama molila Ćavija da dođe na "Nou Kamp" i čini se da će ga vrlo brzo smeniti, a umesto njega mogao bi da dođe osvajač Lige šampiona.

Izvor: Profimedia

Ćavi je dobio pojačanja koja Barselona nije mogla da plati, a da se opet ne zaduži - međutim rezultati i dalje nisu sjajni. Izgubili su ključni meč protiv Bajerna, nisu uspeli da pobede Inter u dva meča, potom su pali i u "El Klasiku" protiv Real Madrida, a kako to obično biva počinje i da se priča o promeni trenera... Tako španski mediji prenose da je Ćavi u najosetljivijem trenutku otkako je stigao na "Nou Kamp" pošto rukovodstvo razmatra da ga smeni.

Nezvanično, Đoan Laporta je održao hitan sastanak sa Ćavijevem i dao mu rok da popravi situaciju "u nekoliko utakmica" inače će dobiti otkaz, a već je počeo da stupa u kontakt sa trenerima koji bi mogli da ga zamene.

Španski mediji prenose da je prvi izbor Tomas Tuhel, koji je sa Čelsijem bio šampion Evrope 2021. godine, ali je nakon dolazaka novog vlasnika Toda Bolija "puka veza" i dobio je otkaz nakon nekoliko kikseva. Nedavno je Tuhel odbio mogućnost da preuzme Bajer čekajući nešto veće, a videćemo da li bi ga zainteresovao projekat poput Barselone koji u teoriji može da uspe, ali isto tako zbog finansija može da se i sruši kao kula od karata.

Drugi kandidat za trenera je Marselo Galjardo, trener koji nakon osam uspešnih godina napušta River Plejt, a njegova filozofija bi se navodno uklopila i u Barselonu sa kojom se i u prošlosti dovodio u vezu.

U svakom slučaju Ćavi je u ozbiljnom problemu i videćemo da li će uspeti da se izvuče iz njega. Statistika kaže da je u ovom veku najgori trener Barselone, ako se u obzir uzmu oni koji su vodili tim na najmanje 50 utakmica. U tom periodu je dobio 28 mečeva, a izgubio je i remizirao po 11 puta. Ukupno, procenat pobeda je 56% i to je najniže od 2001. godine...

Sa igračima poput Roberta Levandovskog, Usmana Dembelea, Rafinje i drugih kojima su dali bogatstvo, jednostavno se očekuje mnogo više i to i Ćavi zna.