OTKRIVENO: REPREZENTACIJA MENJA IME POSLE SVETSKOG PRVENSTVA! Tim je uvek trebalo tako da se zove, ali Englezi nisu dali

Reprezentacije će se zvati Cimru u narednom periodu.

Profimedia

Nakon Svetskog prvenstva u Kataru Vels će promeniti ime svoje reprezentacije! Mundijal koji se igra u Aziji biće poslednji na kome će ova reprezentacija ići kao Vels, a već na sledećim takmičenjima će se ime nacionalne selekcije promeniti.

Razgovori Fudbalskog saveza Velsa sa FIFA i UEFA oko toga su već u toku, a plan je da Vels ponese ime Cimru (Cymru) što je naziv zemlje na velškom jeziku. Sadašnje ime Vels je engleskog porekla i iz FS Velsa ističu da je greška što od starta reprezentacija nije nosila izvorno ime.

"Tim je vuek trebalo da se zove Cimru, zato sada ovo radimo. Naše mišljenje je da je momenat takav da na domaćem terenu svakako svi već tako zovu tim. To je ime naše reprezentacije, ako pogledate i zvanični sajt nacionalnog tima i čujete kako zovemo sebe uvek ćete čuti Cimru", rekao je Nil Muni, prvi čovek FS Velsa.

On je istakao da ništa još nije zvanično gotovo, ali da su pripreme za menjanje imena u toku i da su pregovori odmakli daleko. 

"Na međunarodnom nivou još uvek imamo posla oko toga, tako da ćemo na ovo Svetsko prvenstvo otići kao Vels. Ali mislim da će 2023. godina biti godina kada ćemo razgovarati sa mnogima oko promene imena. Mi smo demokratska organizacija i ništa nećemo uraditi jednostrano", istakli su iz FS Velsa. 

Već je bilo sličnih primera, pa je tako Turska iz engleskog Turkey promenila svoje zvanično ime prvo države, pa i nacionalnog tima. Sličnu stvar je uradio i Azerbejdžan. 

"Videli ste zemlje kao Azerbejdžan i Tursku koji koriste svoj jezik i mi smo pričali sa Turcima o tome", zaključio je na kraju Muni.