JAKE REČI

DVA BISERA NA MARAKANI, TO SRBIJA NIJE VIDELA! Bivši trener Zvezde sve iznenadio: Oni su na nivou LIGE ŠAMPIONA!

Autor Milutin Vujičić

Crvena zvezda se sprema za podmlađivanje, a bivši trener poručuje da već u svojim redovima ima igrače koji mogu da zamene Ivanića i Kataija.

Dejan Stanković i Vladimir Radenković.
Izvor: Profimedia/BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIC

Direktor skauting službe Crvene zvezde Marko Marin nedavno je najavio da je plan rukovodstva da u narednom periodu "podmladi ekipu" pošto imaju najstariji tim u Superligi - i generalno nosioci igre su uglavnom u tridesetim godinama. Naravno, to nikada nije lak proces i nije ga moguće "odraditi preko noći", ali nekadašnji pomoćni trener crveno-belih Vladimir Radenković poručuje da postoji baza igrača u omladinskoj školi koja će omogućiti ovu tranziciju.

Radenković je tokom gostovanja na TV Arena Sport poručio da je tema "podmlađivanja tima" njemu izuzetno bliska zbog toga što je dobar deo trenerske karijere posvetio radu sa mladim fudbalerima, a potom je bez uvijanja poručio da u Zvezdi postoje dvojica talenata od kojih očekuje da eksplodiraju.

"Da vam kažem iskreno - u Zvezdi postoje dva bisera i oni su na nivou Lige šampiona. Verujte, Srbija nema takva dva fudbalera. To su braća Mituljikići (Jovan i Nikola, prim. aut.). Zvezda čeka momenat kada će ih izbaciti na najvišu scenu. Znate, postoje mladi igrači koji nisu baš za drugu ligu, ali opet jesu za najvišu scenu. Ja tu vidim bombu Zvezde kada su oni u pitanju, a da bi tandem pokazivao šta može - potrebni su fizički jaki i motorički igrači oko njih. I oni se muče ako to nemaju na terenu i ne mogu da daju šta umeju", rekao je Radenković i dodao:

"Ako se napravi atletska baza oko njih koji su bitni za Ligu šampiona, plus dva do tri igrača iz njihove akademije, mislim da Zvezda može da ima jedan od najmodernijih timova u novijoj istoriji".

Izvor: MN Press

Bivši pomoćnik Dejana Stankovića mogao je izbliza da se uveri u kvalitete braće Mituljikić tokom rada na "Marakani", međutim i dalje je vrlo čudno da blizanci Jovan i Nikola, koji u januaru slave 20. rođendan, nisu još zabeležili debi u Superligi. Igrali su za omladince Crvene zvezde, a potom su od leta 2021. godine u redovima Grafičara koji se takmiči u Prvoj ligi Srbije. Nikola koji igra na desnom krilu do sada je postigao sedam golova za Grafičar na 38 utakmica, dok je Jovan, koji je desetka, na učinku od 11 pogodaka na 44 nastupa za Grafose. Jedan od njih postigao je nedavno i protiv Vojvodine u Kupu, ali njegova ekipa je ispala posle lošijeg izvođenja penala.

Radenković smatra da bi oni u dogledno vreme mogli da zamene Ivanića i Kataija koji su, prema njegovim rečima, glavni aduti Crvene zvezde pred gostovanje Monaku - u meču u kome se odlučuje evropska sudbina.

Izvor: MN Press

"Crvena zvezda je godinama unazad oslonjena na tandem Ivanić-Katai. Da li u nekom periodu imaju slabiji momenat ili ne, znaju i da ih kritikuju na mrežama, ali taj tandem je nosio Zvezdu u svim kategorijama. Nosili su slavu Zvezde prethodnih godina, pogledajte samo statistiku golova i asistencija. Ima prostora kvalitetom i godinama da to bude još dve-tri godine, to mora da se gradi. Potreban je njihov učinak i maksimalno poverenje, da se pusti i neka greška da bi se pokazao talenat i doneo prevagu protiv Monaka. Pored njih dvojice potreban je i Milan Borjan koji ima tri do četiri ekstremne odbrane po meču gde će doneti prevagu", rekao je Radenković i zaključio:

"Zvezda treba samo da se fokusira na pobedu. Sada su pretvorili Ligu Evrope u Ligu šampiona 2. Krenete u Ligu Evrope, pa onda dođu Barselona, Juventus... I u Ligi Konferencija će biti timova na nivou Lige Evrope. U ovom trenutku za Zvezdu je možda i najbolje da igra Ligu Konferencije jer može daleko da odigra, a da će biti atraktivnih protivnika. Ako nastavite Ligu Evrope i dobijete jedan od ovih klubova iz Lige šampiona, nije realno da prođe. Zvezdaški navijam za Ligu Konferencije".