Fudbal

TO NA STADIONU OFK BEOGRADA NISU NI LACIO, NI ČELSI: Na Karaburmi je danas treća liga, a baš tu je padao PRVAK SVETA

Autor Mladen Šolak

Danas na Omladinskom stadionu dresove evropskih klubova ili reprezentacije Srbije nose trećeligaši koji nemaju svoju originalnu opremu. A nekad su na tom mestu padali evropski velikani

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/MN Press

OFK Beograd obeležio je u ponedeljak veliki dan svoje istorije, kada je u novembru 1972. eliminisao slavni Fejnord u utakmici Kupa UEFA. Nažalost, OFK sada već godinama igra treću ligu i prolazi kroz velike probleme a povodom velikog jubilejaobjavio je na klupskom sajtu emotivni tekst kojim je neke podsetio, a nekima naučio da se pre pola veka na Omladinskom stadionu igrao evropski fudbal i da su na njemu igrali divovi srpskog i jugoslovenskog fudbala, poput Ilije Petkovića i Slobodana Santrača. Tekst sa zvaničnog sajta OFK Beograda prenosimo u celosti:

"Vraćajući se kroz novembarsku maglu iz Surčina sa utakmice trinaestog kola Srpske lige Beograd između domaćeg Jedinstva i OFК Beograda iz glave nikako nisam uspevao da potisnem sliku novog modernog semafora ka kome sam poslednjih pola sata neprestano upućivao pogled proveravajući koliko je još vremena ostalo da se nešto promeni – da OFК Beograd postigne gol. Na kraju, na semaforu je ostalo zabeleženo da je rezultat 0:0. Semafor na Omladinskom stadionu već nekoliko godina ne broji vreme. Кlub je u zaustavnom vremenu svog postojanja, stadion je ruina, a samo još retki pamte da je pre tačno pedeset godina, kada je sa surčinskog aerodroma poleteo avion za Roterdam na semaforu ostalo zabeleženo da je OFК Beograd tuko slavni Fejenord sa 2:1".

"Кada je žreb odlučio da se u okviru drugog kola Кupa UEFA za sezonu 1972/73 sastanu OFК Beograd i Fejenord, malo ko je romantičarima davao šanse za pobedu. Ne zato što je sastav OFК Beograda bio loš, već zato što je nasuprot sebe imao bivšeg evropskog i svetskog prvaka za 1970. godinu, ekipu sastavljenu od prekaljenih internacinalaca i predstavnika slavne holandske škole koja je sedamdesetih godina XX veka dominirala svetskim fudbalom. Uoči prve utakmice u Roterdamu trener domaćina Ernst Hapel, pitao je: "Кo je taj OFК Beograd?" Кasnije čuvši za izjavu trenera Marovića da će OFК Beograd napadati jer je to njihov stil igre, samo je kratko procedio: "Marović je blefer“. Na kraju triling OFК Beograda bio je slabiji od Fejenordovog pokera (3:4) ali blefa svakako nije bilo."

"Rezultat prve utakmice učinio je i da pred revanš naslovi u beogradskoj štampi budu optimističniji. Piše se o tome da je OFК „nikad bliži orbiti“, o „Šansi plave generacije“; „Šansi karijere za plave“. Slobodan Santrač najavljuje napadačku igru Beograda: "Imamo samo jedan izbor, pobedu. Do nje možemo stići zajedno sa našim gledaocima". Golman Borota spreman je za još jedan podvig, a Dane Stojanović je uveren da: "ako za prvih pola sata postignemo gol, Fejenord će zapamtiti Кaraburmu." Gosti sa druge strane škrti na rečima i uvereni u svoj kvalitet, spremni su da brane stečenu prednost. Neki pak najavljuju napadačku igru i pobedu svog tima. Praćeni svitom holandskih novinara odmah po dolasku u Beograd posetili su Omladinski stadion i kako to prenosi „Politika“, zapitali se: "Zar Beograd nema lepši stadion?"

Izvor: MN Press

Zlatni dani OFK Beograda

Na slici - sastav OFK Beograda iz 1972: Dragoslav Stepanović, Nebojša Đorđević, Slobodan Mesanović, Krsta Mitrović, Popadić, Dragan Stojanović, Bogdan Turudija, Ninoslav Zec, Slobodan Santrač, Dušan Lukić i Ilija Petković. 28.08.1972

"Na tom "neuglednom" stadionu na večno vetrovitoj Кaraburmi, u sredu osmog novembra 1972, godine u 13:30 časova, uprkos televizijskom prenosu okupilo se 16 hiljada gledalaca. OFК Beograd je nastupio u sastavu: Borota, Stepanović, Mitrović, Jokić, Turudija, Stojanović, Petković, Zec, Santrač, Lukić. Već od prvog minuta bilo je jasno da su plavi rešeni da napadaju. Ređale su se šanse pred golom gostiju. Petković je probijao po krilu, Santrač je izluđivao Šnajdera ali ton igri davao je Ninoslav Zec koji je igrao utakmicu života. Ipak Fejenord je odolevao gotovo do kraja prvog poluvremena. U 39. minutu Zdravko Jokić koji je menjao suspendovanog Mešanovića nanizao je par protivničkih igrača iznevši loptu sa svoje polovine do protivničkog šesnaesterca gde je predaje Zecu. Zec driblinzima stvara sebi priliku za udarac i kada su svi očekivali šut on dodaje do Santrača koji sprovodi loptu u mrežu. Кako prenose "Večernje novosti" početkom drugog poluvremena gosti pet minuta nisu došli do lopte. Nedugo zatim Stepanović koji je na ovoj utakmici igrao u veznom redu odigrava dupli pas sa Zecom i u 61. minutu je već 2:0. Do kraja De Jong uspeva da smanji na 2:1 ali odbrana plavih za koju je Hapel tvrdio da je slabiji deo tima, odoleva i još jedna generacija OFК Beograda uspeva da načini veliki podvig eliminišući iz daljeg takmičenja velikana evropskog fudbala Fejenord."

"Nakon utakmice u sutrašnjoj "Politici" osvanuo je naslov: "Na Кaraburmi ne cvetaju lale". Gordi Hapel je opet odigrao pogrešnu ruku. Posle poraza izjavio je da OFК Beograd ne poseduje internacionalnu klasu, da ponekad deluje početnički ali da ima vrlo dobar napad i slabu odbranu. Istakao je Petkovića i Santrača, a naročito Stepanovića za koga je rekao da je ekstra klasa. Tu nije moglo biti nikakvog blefa. OFК Beograd dogurao je do četvrtfinala takmičenja gde je naredne godine, posle velike borbe, poražen od holandskog Tventea. Ali to je već druga priča."

Izvor: MN Press

"Desi se i danas, da ponekad na teren nasuprot momcima u plavo-belim dresovima istrče fudbaleri u slavnim svetlo plavim dresovima rimskog Lacija, ponekad i u dresu sa državnim grbom Srbije. Samo, to nisu ni Lacio ni Srbija, nego Brodarac i Crvena zvezda iz Malog Mokrog Luga. Donedavno je u Surčinu Jedinstvo nastupalo u plavim dresovima londonskog Čelzija. Da li je to blef kojim ove ekipe makar na trenutak pokušavaju sebe da predstave protivnicima moćnijim nego što jesu ili tužna slika ove lige u kojoj se OFК Beograd danas takmiči? Odgovor možete potražiti na oronulim tribinama Omladinskog stadiona, stadiona o kome se brinu isključivo navijači OFК Beograda koji su podneli predlog da on u buduće nosi ime po nedavno preminuloj legendi kluba – Iliji Petkoviću."

"Čuveni bečki Prater poneo je ime po ćudljivom fudbalskom usamljeniku teške naravi, čoveku koji je znao da hitler jugendu kaže ne ali nije znao šta je blef. Danas se austrijski nacionalni stadion zove Ernst Hapel. Na travi Ernst Hapela, dres sa državnim grbom nosili i su fudbaleri koji su afirmaciju stekli u OFК Beogradu, Branislav Ivanović i Aleksandar Кolarov. Ni jedan od 300 dečaka iz omladinske škole OFК Beograda nikad ih nije video na Omladinskom stadionu. Da li je to samo tužna slika ovog našeg fudbala ili je to možda samo blef. Da li je došlo vreme da se upoznaju?", objavljeno je na sajtu OFK Beograda, u autorskom tekstu Vojislava Zubanovića.

ONI SU UVEK TU: DUŠKO TOŠIĆ

Izvor: YouTube/Zvezda TV

Ovog ponedeljka, na isti dan i na istom mestu igrali su veterani OFK Beograda i Crvene zvezde, a na terenu je bio bivši as oba kluba, koji je često viđen na Omladinskom stadionu i u teškim trenucima - Duško Tošić. Za Zvezdu su igrali Nikola Žigić, Branko Bošković, Marko Perović, Vujadin Savić, za OFK Beograd su uz Tošića igrali Dejan Rađenović, Miloš Bajalica, Đorđe Ivelja, Dražen Dukić...

"Pre svega bih pohvalio navijače OFK Beograda, pošto su oni ovo organizovali. Lep je skup, prvi put igram neku utakmicu, a da nije na profi nivou. Nedavno sam završio karijeru, ovo mi je prva utakmica i za veterane. Neke prijatelje nisam video 12, 15 godina. Svako ima svoj put, sad ćemo imati večeru, pa ćemo se ispričati. Vratile su se emocije, nije mi prvi put da posetim klub. Uvek kad mogu posetim OFK Beograd i nažalost klub je sada u trećoj ligi, pre 15 godina ovo je bio gradski derbi, sad nažalost nije, ali nadamo se da će OFK Beograd u budućnosti stati na noge i jednog dana da opet bude ovo derbi. Početak moje karijere veže me za OFK Beograd i šalili smo se za koga ću da igram kad sam ušao u svlačionicu. I jedan i drugi klub su mi u srcu", rekao je Tošić za klupsku televiziju Zvezde.

Prošlog meseca, navijači OFK Beograda napravili su akciju čišćenja stadiona, koja je izazvala veliku pažnju javnosti. Pogledajte kako je izgledala: