Fudbal

JUG ZEMLJE DRHTI, VREME JE DA "MARADONA" VIDI TITULU! Ovo je ta sezona, niko nije NI BLIZU mašini u plavim dresovima

Autor Mladen Šolak

Napoli je pobedom završio spektakularnu jesen i teško je zamisliti da će ovu titulu ispustiti.

Izvor: Profimedia/Cesare Purini / Insidefoto/Sipa USA

Napoli je pobedio Udineze (3:2), obuzdao sjajnog Lazara Samardžića i golovima Viktora Osimena, Pjotra Zjelinskog i Elifa Elmasa zaokružio jesen za pamćenje. Ekipa Lučana Spaletija otišla je na pauzu zbog Svetskog prvenstva u Kataru kao prvoplasirana, sa čak 11 bodova više od prvih pratilaca, Lacija i Milana, uz odigrani meč više.

Klub sa juga Italije tako će dočekati 2023. godinu kao dominantni lider i deluje da zaista nikad nije bio bliži tituli još od 1987. i 1990, kada je na čelu sa Dijegom Maradonom pokorio Italiju. Decenijama je tim iz trećeg najvećeg grada u Italiji prolazio kroz uspone, padove, klizao u niže lige, vraćao se i na čelu sa gazdom Aurelijom De Laurentisom postao najkonstantnija sila u Seriji A. Ove sezone sve to može da dođe na naplatu kroz istorijski uspeh i to pokazuje i statistika.

Napoli je u subotu postao tek drugi tim u istoriji Serije A koji je pobedio u 13 od prvih 15 utakmica sezone. To je Juventus uspevao četiri puta – 1950, 2006, 2014. i 2019, ali nastupila je era u kojoj je najdominantniji tim koji na terenu maestralno predvode Osimen, Hviča Kvarachelija, Zjelinski, Frank Angisa, Elmas, doprinos daju i napadači Đovani Simeone i Đakomo Raspadori, dok su nezamenljivi desni bek Đovani Di Lorenco, defanzivni vezista Stanislav Lobotka, golman Aleks Meret, desno krilo Mateo Politano, štoper iz Koreje Kim Min-jae...

Iako je Napoli četiri pota u poslednjih 10 godina bio vicešampion, nikad nije bio ovako superioran u toj trci. U toku sezone 2017/18.pod Mauricijom Sarijem delovalo je da je titula tu, Kulibali je srušio Juventus golom u 90. minutu za samo bod razlike na četiri kola do kraja, ali je potom san Napolitanaca brzo raspršen. Fiorentina je u narednom kolu pobedila Sarijev tim 3:0, Torino je u Napulju iščupao potom 2:2 i tu je bio kraj. Ovog puta, deluje da će kraj podsećati na Maradoninu eru, kada je istorija pisana na stadionu koji sada nosi ime slavnog Argentinca. Da li će trofej podići Kvarachelija - "Kvaradona"?