SPISAK

ONI NE IGRAJU NA MUNDIJALU, OVE ZVEZDE NISU U KATARU! Jugoslovenska legenda na klupi - dokle bi dogurali? (ANKETA)

Autor Nemanja Stanojčić

Oni neće biti na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Izvor: Profimedia

Ko čini najboljih 11 igrača koji nisu deo ovogodišnjeg Svetskog prvenstva? U Kataru je krenula borba za pehar (od 20. novembra do 18. decembra), a tamo je i reprezentacija Srbije. Kao što to obično biva kada su velika takmičenja u pitanju, priča se o raznim temama vezanim za to, pa je tako jedna od njih i postava koju čine igrači koji nisu na Mundijalu.

Posmatrajući spiskove, realno, nije bilo toliko ogromnih iznenađenja u vidu fudbalera koji su izostavljeni sa liste od 26 putnika svojih nacionalnih timova, pa smo tako odlučili da napravimo kombinaciju za ovaj tim. U njemu se nalaze igrači i iz reprezentacija koje se nisu kvalifikovale za prvenstvo sveta. Tu zaista ima nekih velikih imena. Igrači su sortirani po pozicijama, a na kraju teksta se nalazi i anketa u kojoj možete da glasate i da date svoje mišljenje o tome koliko daleko bi ovaj sastav dogurao. Da naglasimo i da na spisku nisu igrači koji su pozvani na Mundijal, pa su se naknadno povredili poput Karima Benzeme (Francuska) i Sadija Manea (Senegal).

GOLMAN

ĐANLUIĐI DONARUMA (ITALIJA)

Izvor: Martin Meissner/AP

Kod pozicije golmana nije bilo previše dileme. Đanluiđi Donaruma (23) definitivno je prvo ime u ovom sastavu. Poznato je da se Italija nije kvalifikovala, pa tako čuvar mreže Pari Sen Žermena nije na Svetskom prvenstvu. Postao je najmlađi golman u istoriji Italije kada je 1. septembra 2018. godine sa samo 17 godina i šest meseci debitovao u seniorskom timu, zamenio je legendarnog Bufona. Od njega se mnogo očekuje u budućnosti, prvi je izbor na golu Italije i biće jedan od nosilaca "azura" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo koje počinju naredne godine.

ODBRANA

ENDI ROBERTSON (ŠKOTSKA)

Izvor: Profimedia

Ni Škotska se nije kvalifikovala za Mundijal, pa tako neće igrati ni jedan od najboljih levih bekova na planeti. Endi Robertson (28), defanzivac Liverpula, gledaće od kuće ovo takmičenje. Imali su Škoti priliku da kroz baraž dođu do Katara, ali su izgubili od Ukrajine (3:1).

RIS DŽEJMS (ENGLESKA)

Izvor: Profimedia

Na poziciji desnog beka u ovom sastavu je Ris Džejms (22). On bi sigurno bio na spisku Gereta Sautgejta za ovogodišnji Mundijal, ali ga je povreda u tome sprečila. Fudbaler Čelsija radiće na oporavku kolena i spremaće se za nastavak šampionata. Prema viđenom u prethodnom periodu, on bi izvesno bio starter ispred Trenta Aleksandera-Arnolda (Liverpul) i Kirana Tripijea (Njukasl).

SERHIO RAMOS (ŠPANIJA)

Izvor: Profimedia/Pablo Morano/Orange Pictures

Luis Enrike iznenadio je mnoge odlukom da ne uvrsti Serhija Ramosa (36) na spisak putnika za Katar. Da je to učinio, defanzivac PSŽ-a bi po peti put bio deo Mundijala. Očekivala je španska javnost da će ga povesti, prvenstveno zbog iskustva i liderstva koje ima, ali se to na kraju nije dogodilo. Ramos se zbog toga oglasio, priznao je da mu je "teško palo, ali da navija za Španiju na šampionatu."

FIKAJO TOMORI (ENGLESKA)

Izvor: MN Press

Geret Sautgejt na spisak nije stavio defanzivca Milana Fikaja Tomorija (24). Štoper rođen u Kanadi prošao je sve mlađe kategorije reprezentacije Engleske, pruža veoma dobre partije u dresu italijanskog velikana, standardan je u timu i nadao se pozivu. Sautgejt je mislio drugačije pa su tako prednost dobili Hari Megvajer, Džon Stouns, Konor Koudi, Erik Dajer...

VEZNI RED

POL POGBA (FRANCUSKA)

Izvor: Profimedia

Nema sumnje da bi Pol Pogba (29) bio na konačnom spisku putnika Didijea Dešana za Svetsko prvenstvo. Nažalost, povreda butnog mišića odalila ga je od terena. Potvrdio je i Juventus da će morati da miruje i da pauzira nekoliko nedelja i zbog toga nije u mogućnosti da bude sa ekipom u Kataru.

N'GOLO KANTE (FRANCUSKA)

Izvor: Profimedia

Slično kao i Pogba, jasno je da bi se i N'Golo Kante (31) našao u Kataru da nije povređen. Upravo su Pogba i Kante bili među najvažnijim igračima na Mundijalu u Rusiji 2018. godine kada je Francuska osvojila titulu. Sada će Dešan morati da se osloni na neke druge igrače na tim pozicijama poput Andrijena Rabioa, Eduarda Kamavinge, Aurelijana Čuamenija, Džordana Veretua...

HAMES RODRIGEZ (KOLUMBIJA)

Izvor: Profimedia

Kolumbija je takođe jedna od reprezentacija koja se nije kvalifikovala za Mundijal. To znači da nećemo gledati Hamesa Rodrigeza (31) na Svetskom prvenstvu. On se našao na ovom spisku prvenstveno zbog neverovatnih partija koje pruža u dresu reprezentacije. Kada god je sa nacionalnim timom igra na izuzetno visokom nivou, za razliku od onoga što pokazuje u klupskom fudbalu. Trenutno brani boje Olimpijakosa.

NAPAD

ERLING HOLAND

Izvor: Profimedia

U Kataru neće biti ni fenomenalnog Erlinga Holanda (22). Norveška nije uspela da se domogne vize za Mundijal, pa će tako umesto igranja na šampionatu sveta dobiti nešto više vremena za odmor, pre povratka na treninge u Mančester siti. Fenomenalni napadač igra u životnoj formi, na 18 mečeva u svim takmičenjima u timu Pepa Gvardiole postigao je 23 gola. Nedavno je pričao i da je mogao da zaigra za reprezentaciju Engleske. Da je to učinio, bio bi sigurno na Sautgejtovom spisku.

MOHAMED SALAH (EGIPAT)

Izvor: Profimedia

Ni Mohameda Salaha (30) nećemo gledati na Svetskom prvenstvu. Egipat je izgubio od Senegala u kvalifikacionom meču za Katar i ostao bez Mundijala. Iz Afrike plasman su obezbedili Senegal, Maroko, Gana, Tunis i Kamerun koji je u grupi sa Srbijom. Nažalost mnogih ljubitelja fudbala sjajni Egipćanin iz Liverpula neće biti na ovom prvenstvu. Imaće više vremena za odmor i pripremu sa Jirgenom Klopom za nastavak sezone.

VIKTOR OSIMEN (NIGERIJA)

Izvor: Profimedia/Cesare Purini / Insidefoto/Sipa USA

Nigerija je takođe ostala bez plasmana na Mundijal, pa tamo neće biti jednog od najboljih napadača na svetu u ovom momentu, Viktora Osimena (23). On je jedan od najvažnijih igrača Napolija ove sezone i zahvaljujući njemu tim iz Napulja je pred ovu pauzu prvi na tabeli i ide ka tituli u Seriji A. Dao je devet golova na 11 mečeva u italijanskom šampionatu do sada.

SELEKTOR - VAHID HALILHODŽIĆ

Izvor: Profimedia

Selektor ovog tima bio bi Vahid Halilhodžić (70). Iskusni jugoslovenski stručnjak odveo je Maroko do Mundijala, ali tamo neće predvoditi tu reprezentaciju zbog sukoba sa prvom zvezdom tima Hakimom Zijehom (Čelsi). Nije želeo da ga uvrsti u tim za Svetsko prvenstvo, ostao je dosledan svojim principima i dobio je otkaz, zamenio ga je Valid Regagui koji je pozvao Zijeha u tim odmah.

REZERVE

Izvor: Profimedia

Na spisak rezervi stavili smo sedam igrača, takođe podeljenih po pozicijama. Kao golman tu je David de Hea (32, Mančester junajted) koji neće braniti za Španiju. Od odbrambenih igrača su tu Mats Humels (33, Nemačka/Dortmund) i Gabrijel Magaljaeš (24, Brazil/Arsenal). Od vezista tu su Tijago Alkantara (31, Španija/Liverpul) i Žoao Mutinjo (36, Portugal/Vulverhempton). Kada su napadači u pitanju, odlučili smo se za Zlatana Ibrahimovića (41, Švedska/Milan) i Roberta Firmina (31, Brazil/Liverpul).

Šta vi kažete, dokle bi ovaj tim dogurao? Glasajte u anketi ispod.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt