LEPO MESTO

HRVATI SKUPLJI OD SRBA ZA 74 MILIONA EVRA! Objavljena lista NAJVREDNIJIH reprezentacija u Kataru, evo gde smo mi...

Autor Milutin Vujičić

Fudbalska reprezentacija Srbije zauzela je visoko 12. mesto na listi najvrednijih na Svetskom prvenstvu u Kataru.

Izvor: Profimedia

Međunarodni institut za fudbalsku statistiku (CIES) iz Švajcarske uoči početka Svetskog prvenstva objavio je interesantno istraživanje o najvrednijim timovima koji će igrati u Kataru, a teško da će se neko iznenaditi podatkom da je Engleska na prvom mestu. Dobro je poznato da su cene fudbalera iz Premijer lige daleko veće CIES je procenio da je ukupna vrednost 26 fudbalera koje je Garet Sautgejt poveo u Katar čak 1.499.000.000 evra, a posebno je upadljiv podatak da njihov najskuplji igrač - nastupa u Nemačkoj.

Procenjuje se da je vrednost mladog Džada Belingama (Dortmund) vrtoglavih 202 miliona evra i da će već idućeg leta "razbiti kasu" Mančester junajteda, Real Madrida, Mančester sitija ili Čelsija, što bi moglo još da naraste ukoliko bi se Engleska proslavila na Svetskom prvenstvu.

Na drugom mestu je Brazil (1,45 milijardi evra) sa Vinisijusom kao najvrednijim fudbalerom, samo milion evra jeftinijim od Belingama (201), dok su od milijarde teži još sledeći timovi: Francuska (1,37 milijardi), Španija (1,2), Portugal (1,15) i na kraju Nemačka (1,02).

Što se tiče Srbije, procenjuje se da Dragan Stojković u Katar vodi tim 12. najvredniji tim turnira. Procena Instituta iz Švajcarske je da naši igrači vrede 404 miliona evra, a da je među njima najskuplji Dušan Vlahović, inače od nedavno i fudbaler koji je u deset najskupljih napadača u Evropi, samo po istraživanju portala "Transfermarkt". Samo Vlahović vredi skoro četvrtinu ukupne vrednosti "orlova", pošto ga cene na 97 miliona evra.

Zanimljivo, ispred nas je Hrvatska sa procenjenom vrednošću od 478 miliona evra, dok je njihov najveći dijamant Joško Gvardiol - 110 miliona evra. Između nas i Nemačke od milijardu evra, nalaze se još redom Argentina, Urugvaj i Belgija.

Sudeći po ovim podacima, najjmanje vredan tim na Mundijal vodi selektor Kostarike - ukupno samo 23 miliona evra.