PRETERIVANJE!

NAVIJAČI BESNI PRED MUNDIJAL - ŠOK CENE PIVA U KATARU: Stigli, pa nisu mogli da veruju koliko košta alkohol!

Autor Petar Đukanović

Izašle su nove cene pića na Mundijalu, a navijači su se odmah pobunili. Poruka vlasti je jasna, nema konzumiranja alkohola na javnim mestima!

Izvor: Twitter/sceenshot/brfootball

Svetsko prvenstvo u Kataru će biti drugačije od dosadašnjih, prvi put će biti održano van standardnog letnjeg termina (20. novembar do 18. decembar). Takođe u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji važe striktna pravila u vezi sa alkoholom koje će morati da poštuju i navijači koji dolaze sa svih strana sveta. Konzumacija alkohola u javnosti biće zabranjena, ali organizatori su se potrudili da fudbalskim navijačima uživanje u omiljenom piću ne bude uskraćeno.

Najavljivali su oranizatori takmičenja cene oko 1.000 dinara za pola litra piva, ali prema navodima "Gardiana", jedino službeno pivo, "Badvajzer" će se prodavati po astronomskoj ceni od 14 dolara što je oko 1.600 dinara. Takođe postavljene su i cene za druge napitke pa će tako bezalkoholno pivo koštati 1.000 dinara a voda oko 300. Uživanje u pivu moći će da priušte sebi samo oni koji dokažu da su stariji od 21 godine. Usled velike vrućine navijačima se sugeriše da piju vodu.

Navijačima će biti dozvoljeno konzumiranje alkohola samo na odabranim lokacijama (hotelski barovi), a biće dozvoljena prodaja piva na površinama oko stadiona. Niko međutim neće smeti da ga unose na stadion ili da ga iznesu iz određene zone oko stadiona. Takođe, pivo će biti dostupno i u fan zonama koje organizuje FIFA. Ono će biti dostupno samo u večernjim satima, a cene će biti astronomske. 

Da vlasti Katara rade sve da bi smanjili konzumiranje piva na Svetskom prvenstvu govori i činjenica da će svetski priznati proizvođač piva "Badvajzer" morati sedam dana pre početka Mundijala u Kataru da pomera svoje štandove sa unapred određenih lokacija na svih osam stadiona na kojima se igra Mundijal u Kataru. FIFA je zbog strogo regulisanih pravila zatražila od svog glavnog sponzora da svoje štandove premesti sa udarnih mesta na "manje uočljivije" lokacije. Teško da će ova uredba doprineti manjoj konzumaciji ovog pića, "manje očljiva" mesta će postati najuočljivija!

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


Eventualno kršenje pravila moglo bi navijačima prouzrokovati brojne probleme sa zakonom i ogrome zatvorske kazne. Zbog toga su fudbalski savezi navijačima izdali preporuke o ponašanju u Kataru. "Navijači bi trebali imati na umu da je konzumacija alkohola izvan određenih područja zabranjena. Alkohol nije deo naše kulture, ali gostoprimstvo jeste", poruka je iz Katara.

Podsećamo da su u prethodnim danima procurele fotografije i cene smeštaja u kojima će biti smešteni navijači na Svetskom prvenstvu. Cena noćenja u šatoru pod vedrim nebom će iznositi neverovatnih 100 dolara za noć! Kontejneri koji su takođe usred pustinje izgledaju nešto bolje. Ipak, to zadovoljstvo košta 200 dolara za noć! Pogledajte kako smeštaj u Kataru izgleda: