Fudbal

OVO JE PET NOVIH PRAVILA ZA SVETSKO PRVENSTVO U KATARU! Fudbaleri Srbije biće deo fudbalske revolucije

Autor Nikola Delić

Krovna organizacija svetskog fudbala FIFA odlučila je da pred prvenstvo uvede nova pravila koja će promeniti Mundijal kakav znamo.

Izvor: ProfimediaYouTube/MetalGlass/Printscreen

Svetsko prvenstvo  je iza ugla, počinje već 20. novembra utakmicom između domaćina Katara i Ekvadora. Srbija će svoj prvi duel na stadionu Lusail imati protiv Brazila 24. novembra, a sa "orlovima" u grupi su još Švajcarska i Kamerun. Finalni meč će se igrati 18. decembra i to na stadionu gde Srbija otvora svoje takmičenje.

Očekuje se da ovo prvenstvo u Kataru poseti preko 1,2 miliona navijača sa svih meridijana, koji su preko četiri godine čekali ovaj svečani trenutak, a veliku podršku imaće i naša selekcija. Svi se pitaju, a šta to novo navijači mogu da vide na ovom prvenstvu!?

FIFA iz godine u godinu želi da unapredi igru, nekad opravdano, nekad ne, ali deluje da će nova pravila biti od velike pomoći reprezentacijama koje nastupaju u Kataru. Prethodni Mundijal u Rusiji obeležila je pojava VAR sistema, a evo šta će biti drugačije ove godine.

Selektori će na raspolaganju imati pet izmena

Od "korona" sezone fudbalski savezi dozvolili su klubovima veći broj izmena u odnosu na klasične tri, koliko je bilo moguće izvršiti u toku meča. Variralo je to pravilo od države do države, a sada je FIFA odlučila da usvoji  pet promena na jednom meču. Treneri će očekivano imati znatno veći prostor za manevar i promene sistema igre.

Nikad više fudbalera na Mundijalu

Treneri reprezentacija imali su mogućnost da dodaju dodatna tri igrača u odnosu na Mundijal održan u Rusiji, odnosno biće ih 26 u odnosu na dosadašnjih 23. Biće to velika pomoć selektorima u slučaju nekih neočekivanih povreda ili suspenzija usled problema sa kartonima.

Golmani, dobro se pazite!

Pravilo koje golmane "tera" da jednu nogu ostave na gol-liniji već dugo važi u evropskom fudbalu, pa smo u prošlosti videli dosta situacija u kojima su penali ponavljani zbog nepravilnog postavljanja čuvara mreže. Premijerno izdanje ovog pravila videćemo u Kataru.

Prvi put žene sudije na Mundijalu

Izvor: YouTube/Fédération Française de Football

Među 36 sudija, svoje mesto našle su i tri žene. Najpoznatija među njima je Francuskinja Stefani Frapar koja je već bila učesnica UEFA Super Kupa. Pored nje, pravdu će deliti i Japanka Jošimi Jamasita, kao Salima Mukansanga iz Rvande. Čak će i među pomoćnim arbitrima biti uključen određeni broj ženskih sudija.

Poluautomatska ofsajd tehnologija

Ovo pravilo je možda i najzanimljivije do sada. Senzor će biti u lopti, dok će kamere biti postavljene da prate sve igrače na terenu i svaki deo njihovog tela. Automatski će se povlačiti linije, koje će se odmah prikazati navijačima pored TV ekrana, ali i prisutnima na stadionu, pa deluje da se mogućnost grešaka svela na minimum. To smo ove sezone već videli i u Ligi šampiona.

Pored promene u pravilima igre, ovaj Mundijal je i prvi koji će se održati van standardnog letnjeg termina, trajaće od 20. novembra do 18. decembra. Domaćin takmičenja Katar, najmanja je država koja je ikad dobila organizaciju ovako velikog takmičenja, a u toj državi živi manje od 3 miliona stanovnika.

Stadioni su smešeni u radijusu od 50 kilometara, a neki od njih se i rasklapaju u bukvalnom smislu te reči. Koliko su se domaćini posvetili ovom takmičenju, govori i činjenica da će tamošnje škole biti zatvorene za vreme trajanja prvenstva, a brojne institucije imaće skraćeno radno vreme.