KONAČNO!

POČINJE SVETSKO PRVENSTVO - CEO SVET ĆE GLEDATI OVAJ MEČ! Jedni platili čak 847 miliona, drugi optuženi za ŠVERC igrača!

Autori Mladen Šolak Nemanja Stanojčić

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje!

Izvor: Profimedia

Svetsko prvenstvo u fudbalu počinje danas! To je to, čekanju je došao kraj, jer će u 17 časova biti odigrana prva utakmica na Mundijalu. U njoj će igrati domaćin, Katar, protiv Ekvadora i tim susretom zvanično će biti otvoren šampionat. Zvanična ceremonija kreće od 15.30 minuta. Interesantno je da je prvobitno turnir trebalo da otvori meč između Holandije i Senegala, ali su organizatori promenili termine naknadno.

Ceremonija će biti održana na stadionu "Al Bajt" koji se nalazi na oko 40 kilometara severno od Dohe i prima 60.000 ljudi. Očekuje se da bude ispunjen do poslednjeg mesta i da dođu mnoge poznate ličnosti, prvenstveno iz sveta sporta, ali i iz drugih sfera. Taj stadion zvanično je otvoren 2021. godine i navodno je koštao 847 miliona dolara. Na njemu će biti odigrano devet utakmica. Prvo duel Katara i Ekvadora (20.11), zatim meč Hrvatske i Maroka (23.11), Engleske i Amerike (25.11), Španije i Nemačke (27.11), Katara i Holandije (29.11), Nemačke i Kostarike (1.12). Kada je druga faza u pitanju, ovde će se igrati jedan meč šesnaestine finala (4.12), treći četvrtfinalni susret (10.12) i drugi polufinalni meč (14.12).

"EVO KADA ĆU DOĆI DA PEVAM"

Izvor: Profimedia

Još uvek nije otkriveno ko će sve nastupati na otvaranju, za sada se zna da će to biti južnokorejska grupa "Jungkok", bend od sedam momaka. Spominje se da bi mogli da pevaju Robi Vilijams, Nora Fatehi, grupa "Black Eyed Peas", a kontaktirana je i Šakira koja je to odbila, kao i pevač Rob Stjuart koji je u izjavi rekao da je "odbio ponudu od preko milion dolara". Pevačica Dua Lipa je potvrdila da neće pevati.

Pevačica je rekla da će posetiti Katar, ali tek onda kada omogući ostvarenje svih ljudskih prava na koja se obavezao kada je postao domaćin. Domaćinu Mundijala zameraju kršenje prava LGBT osoba, kao i loš odnos prema migrantima, pa je jedan izveštaj engleskog lista "Gardjian" 2021. utvrdio da je od dobijanja organizacije 2010. do tog trenutka preminulo 6.500 radnika iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke. Katar je na to odgovorio da je u pitanju zamena teza, jer nisu sve smrti povezane sa projektima u vezi sa Svetskim prvenstvom.

Takođe, Katar su pratile i optužbe da je ogromnim novcem podmitio nadležne u svetskoj "Kući fudbala" (FIFA) da dobije organizaciju Mundijal. Faedra Al-Madžid, koja je ispred Katara u to vreme učestvovala u podnošenju kandidature, tvrdila je samo godinu dana kasnije (u toku 2011) da je Katar platio 1,5 milona predsedniku Fudbalskog saveza Afrike, predstavniku Nigerije i zvaničniku te zemlje da glasaju za Katar. Sva trojica su odbacila te optužbe, a onda je povukla tvrdnje objasnivši da se plaši za svoju bezbednost.

Da se vratimo na fudbalske teme i na same reprezentacije koje će biti na terenu. Na klupi Katara je Španac Feliks Sančez, a ovo će biti prvo učešće te zemlje na Mundijalima. Svi igrači koji su pozvani na šampionat igraju u tamošnjem šampionatu. Najstarija trojica rođena su 1990. godine, golman Sad Al-Šib, defanzivci Ro-Ro, Bualem Kuki, Ismael Mohamad, vezni igrači Abdulaziz Hatem, Hasan Al-Hajdos (kapiten) i Karim Budiaf. Najmlađi član tima je Jasem Gaber, rođen 20. februara 2002. godine.

Na drugoj strani je selekcija Ekvadora koju sa klupe predvodi Argentinac Gustavo Alfaro. Nju je uoči Svetskog prvenstva pratila kontroverza, kaoi  apeli pojedinih strana da se ta selekcija izbaci. Razlog je bilo to da je fudbaler Bajron Kastiljo navodno "švercovani Kolumbijac" i da uopšte nije Ekvadorac. Ipak, uprkos tužbama i napadima, večeras gostujući tim nije izbačen sa Mundijala.

SKANDAL PRED SP - "GDE SI ROĐEN?"

Izvor: Profimedia

Ta kontroverza pratila je Kastilja od 2017, kada je odstranjen iz ekvadorske reprezentacije u uzrastu do 20 godina jer je bio optužban da je zapravo rođen u Tumaku, kolumbijskom gradu u blizini ekvadorske granice, kao i da je u njegovim dokumentima krivotvorena i godina rođenja. Zbog toga je bio van nacionalnih selekcija do 2021, kada je definitivno potvrđeno da je Ekvadorac. Kolumbija se borila protiv toga, tvrdila da je zaista rođen u Tumaku i tražila kaznu (kojom bi se ona plasirala na Mundijal kao prva "ispod crte" u Južnoj Americi, ali se to nije dogodilo.

Čitav slučaj stigao je u novembru do Suda za sportsku arbitražu u Lozani, gde je definitivno utvrđeno da Kastiljo jeste rođen u Tumaku 25. juna 1995, ali da može da nastupa za Ekvador jer je nacionalnost igrača stvar definisana zakonom. Ipak, Ekvadorci su kažnjeni zbog korišćenja krivotvorene dokumentacije u postupku i naredni kvalifikacioni ciklus za Mundijal počeće sa tri boda minusa zbog kazne.

Kastiljo nastupa u Meksiko za Leon, a ostatak tima Ekvadora takođe je "razbacan" u inostranstvu i u raznim delovima sveta, pa samo četvorica igraju u domaćoj ligi (Hernan Galindez, Moises Ramirez, Aleksander Domingez i Kevin Rodrigez). Najstariji u timu je upravo Galindez (35), a najmlađi su defanzivac Pjero Hinkape i igrač sredine terena Jeremi Sarmjento rođeni 2002. godine. Najveće ime u trenutnom sastavu je napadač Ener Valensija koji je ujedno i kapiten tima. Trenutno igra za Fenerbahče, a bio je i u Vest Hemu i Evertonu. Jedno ime takođe privlači veliku pažnju, u pitanju je napadač po imenu Đorkaef Reasko koji igra za argentinski Njuels. On je dobio ime po legendarnom francuskom fudbaleru Juriju Đorkaefu.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt