NI "S" OD SPEKTAKLA

OVDE IH NE ZANIMA NI STONI FUDBAL, A KAKO VIDE TEK ONAJ PRAVI: MONDO u Kataru baš u vreme "spektakla" na Al Bajtu (FOTO)

Autor Milutin Vujičić

Svetsko prvenstvo je počelo šok-odlukama iz VAR sobe, dok se za to vreme niko pošteno nije ni prodrao na sudije u medija centru. /od reportera Monda Milutina Vujičića iz Katara/

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić

Svetsko prvenstvo u Kataru počelo je spektakularno, tako bar možemo da čujemo. Doduše ne tako glasno u sporednim ulicama Dohe koje vode do velelepnog zdanja u kome će novinari provesti dobar deo obaveza u idućih mesec dana. Zbog velikih gužvi u Dohi na dan otvaranja turnira, najveći deo izveštača iz Srbije propustio je meč Katara i Ekvadora, ali sudeći po euforiji u medija centru - gde takođe nema mnogo ljudi - čini se da nismo mnogo propustili. Da nije bilo volontera koji su potrčali sa stolica kada su novinari došli po toliko željnu akreditaciju - i konačno odahnuli jer je sve oko dosadne birokratije završeno - teško da bi neko podigao glas.

Volonteri, koji uglavnom nisu državljani Katara, mirno su pratili najduže iščekivano Svetsko prvenstvo još od 1950. godine. Čini se da su svi umorni od posla koji je podrazumevala organizacija ovako velikog događaja, a grlo kao da štede za utakmice velikih - Brazila, Argentine, Engleske... Njih najviše ima u Kataru uz nezaobilazne Meksikance koji nisu odstupali od toga da sve što žele "isteraju" na španskom, ili nikako drugačije.

Za sada je grad obasjan led svetlima i sve deluje kao veliko Olimpijsko selo podređeno događaju veka, a posle... Ko preživi - pričaće.

Deluje da će mediji imati zadovoljstvo da izveštavaju iz FIFA Medija centra u kome ima - subjektivan osećaj ne tako preciznog "brojača" prilika - gotovo hiljadu mesta. Tu su desetine televizora, mesto za okrepljenje i rekreaciju, tako da je najveći broj novinara koji se večeras nije zadesio na ceremoniji na "Al Bajtu", imao priliku da vidi "usamljene" stolove za stoni-fudbal i ne tako pričljive Amerikance.

Za pravi fudbal moraćemo da sačekamo još ipak 24 sata, čini se da je otvaranje Mundijala utakmicom Katara i Ekvadora zanimljivo samo za Južnoamerikance. U Kataru su preumorni da bi sada navijali, imaju preča posla - i verovatno mnogi jedva čekaju da nam vide leđa.