Rekord

ON JE KATARU UPROPASTIO POČETAK SVETSKOG PRVENSTVA: Ušao je u istoriju, ovo NIKAD nije viđeno na Mundijalima!

Autor Mladen Šolak

Napadač Ekvadora Ener Valensija zauvek će pamtiti prvu utakmicu na Mundijalu u Kataru.

Početak Svetskog prvenstva u Kataru obeležio je napadač Ekvadora, Ener Valensija (33). On je u meču protiv Katara dao dva gola do poluvremena, a pored njih još jedan - nepriznati zbog ofsajda. Još se nije dogodilo da jedan igrač postigne dva gola na Mundijalu, pa je iskusni centarfor po tom pitanju ispisao istoriju.

Valensija je verovatno najzvučnije ime reprezentacije svoje zemlje, ljubitelji Premijer lige pamte ga po epizodama u Vest Hemu i Evertonu od 2014. do 2017. Pre i posle nastupa u Premijer ligi igrao je u Meksiku, odakle se 2020. vratio u Evropu i potpisao za Fenerbahče, čiji dres nosi i ove sezone.

Zanimljivo za njega je to da je on strelac i prethodna tri gola Ekvadora na svetskim prvenstvima, jer je u Brazilu 2014. pogađao protiv Švajcarke, Hondurasa i Bolivije. Na tom Mundijalu od njega su efikasniji bili samo Džejms Rodrigez (6 golova), Tomas Miler (5) i Lionel Mesi, Nejmar i Van Persi (po 4).

Sudeći prema njegovoj formi na startu aktuelnog Mundijala, trebalo bi očekivati da Valensija bude u vrhu liste strelaca i u Kataru. Sigurnu šansu da popravi učinak imaće u utakmicama protiv Holandije i Senegala u grupnoj fazi.