To je to!

EVO KO DANAS IGRA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Ujutru gledamo MESIJA, uveče šampione sveta, spremite se za nikad više fudbala!

Autor Mladen Šolak

Ovog utorka na Svetskom prvenstvu u Kataru gledamo čak četiri utakmice!

Izvor: Profimedia

U utorak, 22. novembra, na programu je treći i dosad najbogatiji program Svetskog prvenstva u Kataru. Igraju se čak četiri utakmice i prvi put gledamo fudbal i u jutarnjem terminu prema vremenu u Srbiji. A sve počinje izlaskom na teren najvećeg igrača na svetu...

ARGENTINA – SAUDIJSKA ARABIJA (11.00)

Lionel Mesi počinje svoj peti Mundijal, da proba da sa reprezentacijom osvoji trofej koji mu nedostaje u neponovljivoj karijeri. Prvi put je zaigrao na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i više od decenije i po kasnije, u utorak u 11 časova izvešće na teren momke koji su te 2006. imali po osam, devet, deset godina – Lautaro Martinez, Kristijan Romero, Lisandro Martinez, Anhel Korea, malo stariji od njih Rodrigo De Pol (28). "Reći ću im da uživaju, jer ja nisam uživao u njihovim godinama", rekao je Mesi pred start Mundijala.
I zaista, Argentinci će u prvom kolu imati odličnog protivnika za uživanje. Sudija će biti Slovenac Slavko Vinčić, koji je u regionu postao poznat i po tome što je predve godine hapšen sa većom grupom ljudi u kojoj je bila i starleta Tijana Ajfon.

DANSKA – TUNIS (14.00)

Izvor: MN Press

Prošle godine, Danci su na Evropskom prvenstvu doživeli šokantan pad Kristijana Eriksena, a onda su zablistali i stigli do polufinala kontinentalnog turnira. Sada imaju šansu da naprave iskorak i na najvećoj sceni. Golovima napadača Andreasa Skov Olsena (22) i Kaspera Dolberga (25), tim selektora Kaspera Julmanda u septembru je pobedio aktuelnog prvaka sveta, Francusku (2:0) i sa tim mladim "lavovima" stiže u Katar, da pokuša da napravi istorijski rezultat uz pomoć asova Pjera-Emila Hojberga iz Totenhema, Andreasa Kristensena iz Barselone, oporavljenog Kristijana Eriksena iz Mančester junajteda, Tomasa Dilejnija iz Sevilje...

Naspram sebe Skandinavci će imati kvalitetom mnogo skromnije Tunižane, koji su u Rusiji 2018. naravno ispali u grupnoj fazi, ali i ostvarili istorijsku pobedu protiv Paname – svoju prvu na svetskim prvenstvima još od Argentine 1978. Ni u ovom meču nije potrebno objašnjavati ko je apsolutni favorit.

MEKSIKO – POLJSKA (17.00)

Robert Levandovski
Izvor: Profimedia

Prvi ravnopravniji duel u utorak očekuje se u ranijem večernjem terminu, kada će od 17 časova na stadionu "974", koji je postao planetarno popularan zato što je napravljen od transportnih kontejnera i posle Mundijala će biti rasformiran. Meksikanci i Poljaci odigraće prvi meč Svetskog prvenstva u istoriji na stadionu koji postoji samo privremeno i zove se "Stadion 974". Na njemu će 2. decembra igrati i Srbija, protiv Švajcarske.

Kada su u pitanju današnji rivali sa "Devetsto sedamdeset četvorke", ulog će od starta Mundijala za obe ekipe biti ogroman, jer se takmiče u Grupi C, u kojoj je i Argentina koja je apsolutni favorit. Meksikance će predvoditi defanzivni vezista Ajaksa Edson Alvarez, desni bek Napolija Irving Lozano, napadač Vulverhemptona Rul Himenez... Sa druge strane, Poljaci stižu na verovatno poslednji Mundijal Roberta Levandovskog (34), koji je dosad jedini put igrao na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018. i nije se proslavio, jer niti je dao gol, niti je njegov tim prošao u nokaut fazu.

FRANCUSKA – AUSTRALIJA (20.00)

Izvor: Profimedia

Program u utorak "zatvoriće" svetski šampioni, Francuzi, koje čeka okršaj sa Australijom, ekipom koja je verovatno prolila najviše znoja i prešla najviše kilometara da bi se kvalifikovala. "Trikolori" su tokom vikenda ostali bez svog najboljeg igrača, osvajača Zlatne lopte Karima Benzeme, ali i dalje ima dovoljno "baruta" u ekipi Didijea Dešana, pre svega jer je tu dominantni as PSŽ-a Kilijan Mbape.

Branioci titule zaista imaju paklene igrače u svim linijama, jer je u sredini veznog reda novi as Reala Orelijen Šuameni, zajedno sa svojim saigračem sa "Bernabeua" Eduardom Kamavingom, na boku je zvezda Bajerna Kingsli Koman, kao i napadač Barse Usman Dembele, štoperi su Žil Kunde iz Barselone i Dajot Upamenako iz Bajerna, tu su i braća Lukas Ernandez (Bajern) i Teo (Milan)... Na papiru "Galski petlovi" izgledaju i dalje zastrašujuće i bilo bi čudo ako bi Australija izdržala. Da li će bivši štoper Crvene zvezde Milan Degenek imati šansu da istrči na teren stadiona "El Janub", takođe pravljenom za potrebe ovog Mundijala? Ako bude igrao, sigurno će to pamtiti zauvek, kao i svi u njegovom timu.