Saopštenje

EVO ZAŠTO SMO STAVILI RUKE PREKO USTA! Ceo nemački tim je ovo uradio u Kataru - objašnjeno je i zbog čega!

Autor Mladen Šolak

Nemačka reprezentacija izrazila je na originalan način protest protiv odluke FIFA o kapitenskim trakama

Izvor: Anadolija/Evrim Aydın

Čitav nemački tim slikao se pred meč protiv Japana sa rukom na ustima. Svi fudbaleri su pozirali fotografima gestikulirajući svoje "ćutanje", a sve to u znak protesta zbog ranije odluke FIFA da nijedan kapiten na Mundijalu ne sme da nosi traku u duginim bojama. Iako je bila ideja više saveza da na taj način podrže LGBT osobe u Kataru, kao i generalno borbu za ljudska prava i ravnopravnost, to im nije omogućeno, a Nemci su našli način da zbog toga protestuju.

"Želeli smo da iskoristimo kapitensku traku da bismo podržali vrednosti koje negujemo u nemačkoj reprezentaciji - različitost i obostrano poštovanje. Zajedno sa drugim nacijama, želeli smo da se naš glas čuje. Nije u pitanju bila politička poruka - oko ljudskih prava se ne može pregovarati. To bi trebalo biti podrazumevano, ali ipak nije takav slučaj. Zato nam je ova poruka važna. Zabranjivanje naše kapitenske trake je isto kao utišavanje naših glasova. Stojimo na svojim stavovima", saopštio je Fudbalski savez Nemačke.

"Panceri" su u prvom meču na Svetskom prvenstvu doživeli šokantan poraz od Japana, a heroj trijumfa azijske selekcije bio je nekadašnji igrač Partizana Takuma Asano. Poznati nemački defanzivac Antonio Rudiger u jednom trenutku je prema njemu pokazao gest nepoštovanja, ali je Japanac do kraja meča ipak sačekao i iskoristio šansu za "osvetu". Uz trijumf Saudijske Arabije protiv Argentine, to je za sada najveće iznenađenje Mundijala u Kataru.