Fudbal

SRBIN JE 1998. GODINE SRUŠIO BRAZIL - ZNA KAKO SA NJIMA! Bivši as oduševljen Piksijevim "orlovima": Prvi put to vidim!

Autor Petar Latinović

Igrao je u Americi, Engleskoj i Švedskoj, a član je Kuće slavnih profesionalnih fudbalera.

Izvor: Profimedia

Predrag Radosavljević Preki, srpsko-američka fudbalska legenda, dugododišnji reprezentativac Sjedinjenih Država i član Kuće slavnih profesionalnih fudbalera tvrdi da Srbija može da se plasira među osam najboljih reprezentacija sveta. Radosavljević, koji je podjednako uspešno godinama igrao i mali fudbal, usudio se da prognozira rezultat prve utakmice koju Srbija na Svetskom prvenstvu u Kataru igra protiv Brazila, petostrukog šampiona i jedine reprezentacije koja je nastupila na svakom od 22 završna turnira.

"Nerešno 1:1 ili 2:1 za nas – tako nešto. Nećemo biti poniženi. Uvek sam optimista – možda i pobedimo. Pogotovo imajući u vidu put do Svetskog prvenstva. Dizali smo se i došli do neke igre i strukture. Možemo da napravimo neko malo iznenađenje - da doguramo među osam reprezentacija u završnom delu. To naravno zavisi i od sreće i drugih faktora“, ukazuje Radosavljević koji je internacionalnu karijeru, osim u Americi, gradio u Engleskoj i Švedskoj – igrajući za Everton, Portsmut i Råslätts SK.

Dres reprezentacije Sjedinjenih Država dužio je 28 puta i postigao ukupno četiri gola.

"Šanse Srbije su, po meni odlične. Naravno, teško je otvaranje protiv ozbiljne ekipe – zna se ko je i šta je Brazil. Međutim, smatram da njih možemo da iznenadimo. Zašto da ne? Imamo kvalitetne igrače koji igraju u dobrim i velikim ligama u dobrim klubovima. Selektor Stojković je napravio izuzetno dobru homogenu celinu – gde igrači znaju šta se traži i znaju šta hoće. Vidi se da igraju sa osmehom na licu – što je vrlo bitno. To je nešto što je možda prvi put, posle toliko godina, vidim da se jedan trener toliko bavio i svlačionicom", objašnjava za "Glas Amerike" Radosavljević - koji je karijeru fudbalera okončao 2005, a trenutno radi kao pomoćni trener američkog ligaša Sijetla.

Prema njegovim rečima igrači su naučili šta je važno, koji su prioriteti – šta znači nositi grb jedne reprezentacije i jedne zemlje.

"Prvi put vidim da u jedno takmičenje ulazimo pozitivno. Deluje da je oko sebe očistio sve ono što misli da nije dobro za reprezentaciju i zato vidimo uspehe. Vidimo grupu mladih ljudi koji igraju i bore se jedan za drugoga", ističe sagovornik Glasa Amerike - dodajući da je upravo to osnov za optimizam", rekao je Preki.

Njegovim golom 1998. Sjedinjene Države su jedini put u svojoj istoriji pobedile Brazil u polufinalu Zlatnog kupa igranom u Americi. Evo šta bi on da može posavetovao fudbalere Srbije.

"Znaju šta je Brazil – svi mi to znamo. Moramo da budemo pametni, ako uđemo u neku otvoreniju igru – čim malo više otvorimo linije, ostavljamo više prostora iza sebe. Brazil ima kvalitet, brzinu, tehniku i završnicu. U toj ekipi nema mnogo mana. Ono što bi moglo biti je da se u nekom trenutku opuste – da igraju zabavljački. Verujem da na ovo Svetsko prvenstvo dolaze sa jednom velikom željom. Ni sam nisam siguran kada su ga Brazilci poslednji put osvojili. Oni su uvek željni uspeha i na Brazilu je pritisak. Što je najgore ili najbolje po nas – igramo prvu utakmicu sa njima. Svi znamo koliko je ta prva utakmica važna da dalje takmičenje u grupi. Ako napraviš kiks – odmah si pod pritiskom da u drugoj utakmici i trećoj igraš drugačije, agresivnije – da juriš bodove", rekao je Preki.

Podsećanja radi Srbija igra večeras svoju prvu utakmicu na Svetskom prvenstvu u Kataru - protivnik je reprezentacija Brazila.

(MONDO)