Neverovatno!

NEVEROVATNO! NA MUNDIJALU POBEĐUJU SAMO SRBE I HRVATE! 20 godina traje CRNA SERIJA, nije pomogla ni domaća publika!

Autor Dušan Ninković

Fudbalska reprezentacija Brazila već 20 godina ne zna za trijumf nad nekom evropskom selekcijom, osim nas i komšija.

Izvor: MN Press

Svetsko prvenstvo u Kataru dobro je počelo za Brazil, koji je golovima Rišarlisona savladao Srbiju (2:0) u prvoj rundi grupne faze. Taj trijumf dodatno će im podgrejati nade da mogu do šeste titule na Svetskom prvenstvu, ali postoji i nekoliko stvari koje mogu da ih zabrinu. Pored povrede Nejmara o kojoj je u četvrtak uveče bilo mnogo reči, tu je i jedan statistički podatak koji mora da ih zabrine!

Od kako su 2002. godine postali šampioni sveta, Brazilci na Svetskim prvenstvima imaju samo četiri pobede protiv evropskih selekcija - i to isključivo protiv Hrvatske i Srbije. Očigledno im dva tima iz bivše Jugoslavije najbolje leže kada je reč o Mundijalima, pošto na preostalih sedam susreta nijednom nisu uspeli da savladaju Evropljane, prenosi hrvatski novinar Tomislav Globan.

Podsećamo, na prethodnih pet turnira remizirali su sa Portugalom i Švajcarskom, a gubili mečeve od Francuske, Holandije, Nemačke, ponovo Holandije i Belgije! Deluje dosta zanimljivo, posebno imajući u vidu da su na gotovo svakom od tih turnira važili za jedne od favorita... Titule su ostajale daleko, ali i pobede nad evropskim selekcijama im nisu bile svakodnevnica.

U međuvremenu su stradale samo hrvatska i srpska reprezentacija. Počelo je davne 2006. godine u Berlinu, kada je na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj Kaka postigao jedini gol protiv Hrvata. Iste selekcije igrale su i prvi meč na Mundijalu 2014. godine, a tada su Brazilci bili ubedljivi - 3:1. Nejmar je postigao dva gola, a Oskar u nadoknadi potvrdio trijumf tadašnjeg domaćina Mundijala!

Na tom susretu mrežu Brazilaca pogodio je Marselo, a i pored fantastičnog početka turnira selekcija iz Južne Amerike nije uspela da prekine crnu seriju. Ni tada Brazilci nisu mogli da dominiraju protiv ostalih evropskih selekcija. Sećamo se kakav debakl im je priredila Nemačka (7:1), a zatim i kako im je Holandija (3:0) ukrala treće mesto na turniru pred domaćom publikom. Morali su opet da se "vade" protiv nas.

Na svetskom prvenstvu u Rusiji Brazil je bio u grupi sa Srbijom, a pobedu su mu doneli golovi Paulinja i Tijaga Silve. Bilo je 2:0, identično kao i u četvrtak uveče u Dohi kada je Rišarlison dva puta matirao srpsku odbranu. Ipak, Brazilci ne mogu da se opuste nakon ovog trijumfa. Njihov loš niz protiv Evropljanja i dalje traje - prekidaju ga samo protiv Srbije i Hrvatske.