Fudbal

NAJGORI DOMAĆIN SVETSKOG PRVENSTVA U ISTORIJI: Putovao godinama po celom svetu, dolazio i na "Marakanu", ali NIJE USPEO

Autor Mladen Šolak

Reprezentacija Katara godinama se posvećeno spremala za Mundijal u svojoj zemlji i na njemu nije uspela da ostavi dobar utisak

Izvor: Profimedia

Fudbalska reprezentacija Katara prvi je domaćin Svetskog prvenstva koji je ispao posle samo dve utakmice. Očekivano, nacionalni tim koji se prvi put kvalifikovao na Mundijal samo zato što ga je organizovao doživeo je poraze i od Ekvadora i od Senegala, a deluje izvesno da će i u duelu protiv Holandije neuspehom završiti grupnu fazu – u kojoj će se teško ponovo naći u doglednoj budućnosti, bez obzira na proširenje broja učesnika na sledećem turniru.'

Ekipi koju od 2017. vodi španski selektor Feliks Sančez, nekadašnji trener u Barseloninoj omladinskoj školi "La Masija", igrala je ove godine niz prijateljskih utakmica na praktično četvrtomesečnim pripremama u Austriji i Španiji, ali to nije pomoglo da se napravi konkurentan tim.

Ukupno je prošla kroz više od 20 prijateljskih utakmica u 2022, pobeđivala je Udineze, remizirala sa takođe kombinovanim timovima Lacija i Fiorentine, gubila od U-23 reprezentacije Hrvatske, Kanade, igrala sa rivalima sa svih strana sveta – i nije bilo dovoljno.

Uz to, Katar je prethodnih godina "podizao" reprezentaciju tako što ju je slao na Kopa Amerika 2019, kao i na takmičenje Severne Amerike – KONKAKAF Gold kup (igrala polufinale protiv SAD), a uz to je stigao i poziv UEFA, da igra prijateljske utakmice kao član Grupe A kvalifikacija za Mundijal, u kojoj je bila i Srbija. Katar je zaista putovao širom sveta, ove jeseni nagovestio na pripremama u Marbelji da je na dobrom putu (pobeđivao rivale poput Albanije, Paname, Hondurasa, Gvatemale), ali kada je došlo "ono glavno" – rezultat nije bio dobar.

Izvor: MN Press

Ekvador je savladao Katar golovima "večnog" Enera Valensije, a potom je usledio i poraz protiv šampiona Afrike – Senegala (1:3), uz istorijski gol Mohameda Muntarija, napadača iz Gane koji od 2014. igra za reprezentaciju Katara. Bar po tome će u toj zemlji upamtiti prvi nastup na najvećem turniru na svetu. Da li ćemo opet videti ovu reprezentaciju na Mundijalu?