Nezgodno!

NE, NIJE NAM DOVOLJNA POBEDA U POSLEDNJEM MEČU: U ovom scenariju moramo da RAZBIJEMO ŠVAJCARCE!

Autor Nikola Lalović

Reprezentacija Srbije ipak ne drži sve samo u svojim rukama pred poslednje kolo grupne faze Svetskog prvenstva.

Izvor: Anadolija/Evrim Aydin/MN Press

Srbija je čekala pobedu Brazila i dočekala je! Nakon što je naš tim u prvom meču dana "prokockao" svoju prednost od 3:1 bilo nam je neophodno da Brazilci savladaju Švajcarsku. To smo želeli da bismo pobedom nad Švajcarskom mogli da prestignemo tu selekciju na tabeli grupe G, ali ne zavisi sve samo od nas!

Trenutna situacija u grupi je takva da Brazil nakon pobeda nad Srbijom (2:0) i Švajcarskom (1:0) drži prvo mesto u grupi sa šest osvojenih bodova. Sledeća je Švajcarska sa tri boda osvojena pobedom nad Kamerunom 1:0, a zatim slede Srbija i Kamerun sa po bodom uzetim u međusobnom remiju od 3:3. 

Iako svi gledaju samo na meč Srbije sa Švajcarskom (petak, 20:00) moraćemo ipak i da gledamo ka duelu Brazila i Kameruna jer i od njega mnogo zavisi! A zašto?

Ako Brazil pobedi ili bude nerešeno, situacija je čista za "orlove". Pobedom nad Švajcarskom naš tim ide dalje kao drugi u grupi. Ipak u slučaju senzacije i poraza Brazila od Kameruna, pobeda nam nije dovoljna! 

Srbija ima gol-razliku 3:5, dok Kamerun ima gol razliku 3:4 i to znači da naš tim mora da savlada Švajcarsku sa golom više nego što bi potencijalno Kamerun savladao Brazil kako bi osvojio drugo mesto u grupi. Ipak, ne sme ni Titeov tim da se kocka jer nije obezbedio prvo mesto u grupi. 

Imaju šest bodova, Švajcarska je druga sa tri boda i može da ih stigne ukoliko uspe da dođe do bolje gol-razlike, a trenutno je gol razlika Brazila 3:0, dok je gol razlika Švajcarske 1:1. 

Dakle da rezimiramo - u slučaju pobede ili remija Brazila sa Kamerunom Srbiji je svaka pobeda nad Švajcarskom dovoljna za prolaz dalje. Ukoliko Kamerun pobedi Brazil, Srbija mora da pobedi Švajcarsku sa više golova razlike u odnosu na pobedu Kameruna nad Brazilom, kako bismo prošli dalje. 

Koliko je pobeda Kameruna nad Brazilom moguća, pitanje je, tako da sada naš nacionalni tim treba da gleda samo na sebe i da proba da pobedi očigledno jako iskusnu i jako nezgodnu selekciju Švajcarske u petak od 20 časova.