AU!

KOMENTATOR REKAO JEDNO IME, PA NESTAO USRED PRENOSA IZ KATARA! Izgovorio ono što se NE SME, televizija se odmah oglasila

Autor Nemanja Stanojčić

Turski komentator Alper Bakirčigil dobio je upozorenje pred otkaz zbog toga što je spomenuo Hakana Šukura tokom prenosa.

Izvor: Profimedia

Maroko je pobedio Kanadu, prošao kao prvoplasirani u osminu finala Svetskog prvenstva, a jedan komentator umalo je dobio otkaz zbog tog meča. Turski novinar Alper Bakiričigil tokom prenosa za televiziju "TRT" izgovorio je ime i prezime fudbalera koje je strogo zabranjeno u toj zemlji. Rekao je da je Hakan Šukur (51) dao najbrži gol u istoriji Mundijala, to je moglo skupo da ga košta. Razlog je to što je Šukur proteran iz Turske zbog sukoba sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Njega je u poluvremenu meča na komentatorskoj poziciji zamenio Cunejt Kiran, posle čega su se pojavile priče o otkazu. Neko je napravio i lažni Tviter nalog napisao objavu na toj društvenoj mreži, ali je sve ubrzo demantovano. Iz te TV kuće naglasili su da je tačno da je komentator zamenjen, kao i da je sa Alperom obavljen razgovor kako se takve stvari ne bi ponovile. "Nismo želeli neke negativne reakcije. Razgovarali smo sa njim", poručili su iz "TRT-a".

On će nastaviti da radi prenose tokom Mundijala, a čak se i sam oglasio povodom sporne Tviter objave o otkazu. "Neko je napravio lažni nalog u moje ime. Pokrenuću pravni postupak protiv te osobe", kratak je boi Alper. Podsetimo, legendarni napadač prognan je iz Turske 2016. godine kada je ušao u sukob sa predsednikom Erdoganom. Sve što je uradio u istoriji turskog fudbala izbrisano je u zvaničnim dokumentima. "Nisam uradio ništa ilegalno, nisam ni izdajnik ni terorista", rekao je Šukur koji živi u Americi i tamo taksira.

U jednom od ranijih intervjua objasnio je šta se sve dogodilo. "U teškoj sam situaciji, uzeli su mi sve, gotovo sve št osam imao i što sam investirao u Rusiji. Zamolio me je da uđem u njegovu partiju, jer će tako osvojiti više glasova, a onda me pretvorio u državnog neprijatelja jer nisam delio iste ideje kao on. Proterali su mi porodicu, oca uhapsili. Svi koji su podigli glas u Turskoj sada plaćaju ceh", rekao je Šukur. Hakan je u karijeri nosio dresove Sakarje spor, Burse, Galatasaraja, Torina, Intera, Parme i Blekburna. Na ukupno 540 mečeva dao je 332 gola. U nacionalnom timu prošao je kroz sve mlađe kategorije, a za reprezentaciju je odigrao 112 mečeva i dao 51 gol.