Odlazi u istoriju

SRBIJA SE RASPALA NA OVOM STADIONU, A ON ĆE SE RASPASTI VEĆ VEČERAS: Kad Nejmar izađe sa terena - majstori kreću da RUŠE

Autor Nikola Lalović

Stadion 974 će biti rasklopljen i bukvalno odnesen iz Dohe čim navijači napuste meč Brazila i Južne Koreje.

Izvor: MONDO/Milutin Vujičić/Kurir/Dado Đilas

U prvom meču dana na Svetskom prvenstvu u Kataru sastaju se Hrvatska i Japan, a drugi između Brazila i Južne Koreje biće istorijski zato što će to biti poslednji meč na stadionu 974 u Dohi. Igraće se još mečeva na ovom stadionu, ali ne u Kataru jer će celo zdanje biti premešteno!

Stadion 974 se nalazi na 10 kilometara istočno od Dohe, prima 44.000 gledalaca i zaista je jedinstven u svetu fudbala. Napravljen je od 974 kontejnera, a uz to je 974 pozivni broj za Katar, stoga je ime stadiona jako simbolično.

Ono što je specifično za ovaj stadion je što je on bukvalno prenosivi rasklopni objekat, napravljen je tako da se posle meča Brazila i Južne Koreje rasklapa i biće doniran nekom fudbalskom savezu u razvoju. A tu počinje neverovatna priča ovog stadiona!

SRBIJA SE RASPALA NA NJEMU, A KOSOVO HOĆE DA GA UZME!

Ovaj stadion je otvoren za Arapski kup 2021. godine i otvaranje nije bilo previše grandiozno. Ujedinjeni Arapski Emirati su savladali Siriju 2:1 pred jedva 4.000 ljudi, ali na ovom Svetskom pprvenstvu stadion je uglavnom bio pun.

Prvi meč na "974" bio je Meksiko - Poljska, zatim smo tu videli spektakularnu utakmicu Portugala i Gane gde je "selesao" pobedio 3.2 i gde smo videli gol fudbalera Crvene zvezde Osmana Bukarija. Zatim je Francuska dobila Dansku 2:1, a u meču zbog koga se legendarni Adrijano razveo, a cela Srbija ga je gledala Brazil je dobio Švajcarsku 1:0.

Zatim je ceo stadion drhtao kada je Poljska dobila Argentinu 2:0, a pretposlednji meč ovog tima u Dohi bio je dramatičan poraz Srbije od Švajcarske 3:2 na kraju grupne faze Mundijala.

Sada se čeka poslednji meč na ovom stadionu, dok je u Dohi. Nastaviće fudbal da se igra na ovom zdanju, ali kada se premesti na neko drugo mesto. Zanimljivo je da su mediji sa Kosova preneli da je Fudbalski savez takozvanog Kosova zatražio da upravo njima bude poklonjeno ovo impresivno zdanje.

SVE SE ČUJE, SVE SE TRESE, A DA JE MESI POGODIO...

Naš reporter iz Katara Milutin Vujičić bio je tri puta na ovom stadionu - na mečevima Brazil - Švajcarska i Srbija - Švajcarska u našoj grupi, ali i na duelu Argentina-Poljska i vrlo je dobro upoznao ovo zdanje. Iako su mnogi bili oduševljeni, on nije...

"U razgovoru sa navijačima i kolegama, stadion se mnogima dopao, ali neću kriti da meni odaje utisak neprostrane i skoro pa "jeftine montažne kuće" u kojoj se ne osećam bezbedno. Šareni kontejneri koji se vide spolja i koji deluju pomalo kao loše složene tetrade u Tetrisu, ne ulivaju poverenje kada se nađete u liftu koji se vidi spolja, a još manje kada sve počne da se trese u trenutku kada navijači krenu da skaču u istom ritmu", pisao je nedavno u svojoj reportaži sa "974" Vujičić.

A kada je Lionel Mesi promašio penal u meču sa Poljskom - ceo stadion je mogao da se sruši!

"Da je kojim slučajem pogodio iz penala u 39. minutu, pitanje je da li bi ova limena konstrukcija izdržala slavlje zbog gola najboljeg igrača svih vremena. Vazduh je trepereo, a pod se tresao u iščekivanju njegovog udarca sa "kreča", međutim loše izveden udarac sa jedanaest metara - i još bolja odbrana golmana Poljske - doveli su do toga da se atmosfera primiri. Pošto su golovi koje će posle toga postići Mekalister i Alvarez bili "više iznenada", tako se i stadion manje tresao, a mi smo preživeli...", preneo je svoje utiske sa ovog impresivnog zdanja reporter MONDA.

Sada se čeka prvo meč Brazila i Južne Koreje, a onda i odluka - gde će se premestiti ovo impresivno zdanje.