Fudbal

HRVATSKA JE VELIKA EKIPA! I KAD NEMA MODRIĆA, NEMA PROBLEMA: Zlatko Dalić napravio ČUDAN potez, ali je opet pogodio!

Autor Mladen Šolak

Hrvatska je eliminisala Japan na penale, a selektor Zlatko Dalić napravio je potez koji se ne viđa često. I ponovo je bio u pravu.

Izvor: Profimedia

Selektor Hrvatske Zlatko Dalić postupio je hrabro u toku utakmice osmine finala protiv Japana, izveo je posle samo devet minuta prvog produžetka verovatno umorne asove - Luku Modrića, Matea Kovačića, Andreja Kramarića i verovao je da će 11 koji su bili na terenu do kraja uraditi šta je potrebno za pobedu. I tako je i bilo.

Hrvatska, aktuelni vicešampion sveta, mirno je došla do penala i u njima je golman Dinamo Zagreba Dominik Livaković zablistao. "Skinuo" je čak tri šuta Japanaca sa bele tačke, nije odbranio samo udarac bivšeg napadača Partizana Takume Asana. To je bilo dovoljno da uvede ekipu u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Kataru, u kojem će igrati protiv boljeg iz duela Brazil - Južna Koreja.

Hrvatska je ponovo pokazala niz vrlina i nastavila da pobeđuje kao u Rusiji 2018, gde je dva puta slavila na penale (u 1/8 i 1/4 finala), a onda je u polufinalu slavila posle produžetaka protiv Engleske. Na isti način počela je eliminacije i u Kataru, u prvoj utakmici turnira koja je završena tek posle dodatnih pola sata igre.

U tom periodu, posle predviđenih 90 minuta, sa klupe su ušli Lovro Majer, Mislav Oršić, Marko Livaja i Nikola Vlašić, koji je bio strelac u prvoj penal-seriji. Takođe, mnogi su primetili da je selektor Dalić napravio i neuobičajen potez, jer je Anta Budimira, napadača Osasune, uveo u igru u 62. minutu utakmice umesto Bruna Petkovića, a onda je shvatio da mu je potrebno nešto drugo, pa ga je izveo, da bi na početku drugog produžetka uveo Livaju.

Jako važno - ni kod Modrića, ni kod Kovačića, a ni kod Budimira nije mogla da se primeti reakcija kojom će pokazati nezadovoljstvo ili neslaganje sa odlukom selektora. Dalić je sve vreme znao šta radi i to mu je ponovo donelo uspeh. Japan je odigrao furiozno u momentima prvog dela meča, Hrvatska je to izdržala, pa se nije slomila ni posle gola protivnika za 1:0 u 43. minutu, a onda je preuzela kontrolu i demonstrirala kako igra i izgleda velika ekipa. Pogledajte kako je slavila posle penala:

Hrvatska Japan penali
Izvor: YouTube/TV Arena sport