Kakve reči...

"TREBA SVI DA UMRU DA BI ON ŠUTIRAO PENAL!" U Kataru napravio senzaciju, heroj Mundijala iznenadio i bivšeg trenera!

Autor Dušan Ninković

Marokanac je posle jednog penala postao heroj nacije, ali nisu tokom karijere svi verovali u njegove udarce sa bele tačke.

Izvor: Profimedia

Na Svetskom prvenstvu u Kataru Ašraf Hakimi postao je heroj Maroka. Nakon njegove realizovane "panenke" na početku pete penal-serije, ova afrička selekcija je senzacionalno eliminisala Španiju i zakazala četvrtfinalni duel sa Portugalom, protiv kojeg će pokušati da priredi novi podvig.

Ipak, tokom karijere Ašrafa Hakimija (24) nisu svi vjerovali u njegove sposobnosti kada su u pitanju udarci sa "kreča". Tako je u javnost isplivao snimak na kojem nekadašnji trener Intera Antonio Konte govori o Hakimijevom "užasnom" izvođenju penala, iz vremena dok su sarađivali u milanskom klubu.

"Veoma je važno da Hakimi ne izvodi jedanaesterce. Može da šutira sa distance, da izvede slobodan udarac, ali kada vežbamo penale, uvek pomislim - ako ikad budemo u prilici da igramo jedan meč u kojem će penali odlučiti pobednika, treba svi da umru da bi Hakimi došao na red da izvede jedan", govorio je svojevremeno Konte, pa nastavio u istom tonu:

"Zaista je užasan kad je reč o penalima, gori od mene kad sam bio igrač. Može da popravi neke stvari, pogotovo u situacijama kad ne vidi odmah šansu za dodavanje. Navikao je da primi loptu i sačeka jedno vreme dok ne nađe rešenje, a nekad nemamo toliko vremena za razmišljanje kad je ekipa pod pritiskom", govorio je italijanski strateg za Marokanca.

I jedan i drugi su tabor italijanskog velikana napustili u leto 2021. godine. Hakimi je prešao u tabor PSŽ-a, za koji je ugovorom vezan do leta 2026. godine, dok je Konte preuzeo komandu nad Totenhemom, čiji je i danas trener. Inače, Hakimi je rođen u Madridu i fudbal je trenirao u Realovoj akademiji, sve dok se 2018. godine nije preselio na pozajmicu u Borusiju iz Dortmunda.