KO JE OVO?

OTERALI ENRIKEA, PA DOVELI ANONIMUSA: Pogledajte ko je novi selektor Španije - za ovog čoveka NIKAD niste čuli!

Autor Petar Đukanović

Fudbalski savez Šanije imenovao je novog selektora reprezentacije, Luis de la Fuente će debitovao ne klupi "crvene furije" u martu sledeće godine.

Izvor: Profimedia

Luis Enrike smenjen je nakon očajnog nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru gde je Španija eliminisana u osmini finala od Maroka (3:0 nakon penala), nakon razgovora sa čelnicima saveza, odlučeno je da se dve strane raziđu, a za novog selektora imenovan je - Luis de la Fuente (61).

Ovu odluku je zvanično potvrdio i Fudbalski savez Španije na čelu sa predsednikom Luisom Rubialesom. Čovek koji je imenovan za novog selektora, Luis de la Fuente, vodio je sa velikim uspehom mlađe kategorije u nacionalnom timu, te se tu dokazao kao pravi izbor za Enrikeovog naslednika. 

On je 2015. godine sa U-19 timom osvojio Evropsko prvenstvo, a tri godine kasnije je sa osvojio zlato na Mediteranskim igrama. Upravo te 2018. godini postavljen je za trenera u-21 reprezentacije Španije sa kojom je nakon samo godinu dana postao šampion Evrope u Italiji.

Svoj debi će novi selektor imati u martu u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, a protivnici će biti Norveška i Škotska. Dok je njegovo predstavljanje zakazano je za ponedeljak, kada će se obratiti javnosti i predstaviti novi projekat Španije.

Kao trener vodio je Portugaletu, Aureru, Atletik Bilbao i Alaves, a kao igrač nastupao je za Atletik, Sevilju i Alaves sedamdesetih i osamdesetih godina kada je sa Atletik Bilbaom postao šampion Španije. Fudbalski savez Španije (RFEF) objavio je u četvrtak saopštenje u kojem se zahvaljuje Luisu Enrikeu na usluzi i izražava želju da započne "novi projekat" za nacionalni tim. Luis Enrike je postao trener Španije nakon ispadanja selekcije sa Svetskog prvenstva 2018. u Rusiji. Sa "Furijom" je igrao polufinale Evropskog prvenstva 2020. Podsećamo Enrike nije pozvao veliki broj igrača zbog čega je bio žestoko kritikovan pred početak Mundijala.