ZA POLUFINALE!

KREĆU ČETVRTFINALNE BORBE U KATARU! Svi navijaju za okršaj Mesija i Nejmara - mogu li to da spreče Modrić i Van Dajk?

Autor Nikola Delić

Svetsko prvenstvo nastavlja se posle kratke pauze, dobićemo prve parove polufinala Mundijala.

Izvor: Profimedia

Posle pauze od dva dana konačno se nastavlja Svetsko prvenstvo i to sa dva vrlo uzbudljiva meča. Maroko je jedini napravio senzaciju u osmini finala pobedom nad Španijom, a sada ostaje da se vidi koje četiri reprezentacije prolaze u narednu rundu, Brazil protiv Hrvatske i Argentina protiv Holandije. Gledaćemo ovog petka dva meča, pa onda još dva u subotu i to će biti parovi polufinala na Mundijalu. Biće sigurno dosta uzbudljivo, a sve to pratite uz MONDO i tekstualne prenose i dešavanja Katara.

Hoće li favoriti proći, hoće li ceo svet gledati meč Brazila i Argentine u polufinalu? Ili će možda Hrvatska i Holandija napraviti iznenađenja i sprečiti južnoamerički okršaj? Sve to biće poznato u večernjim satima. Lionel Mesi, Nejmar, Luka Modrić, Virdžil van Dajk... Spektakl u najavi!

HRVATSKA - BRAZIL (16)

Izvor: Anadolija/Evrim Aydın

Prvi meč četvrtfinala igraće Hrvatska i Brazil, a biće to sigurno i najteži meč za obe selekcije u dosadašnjem delu šampionata. Hrvati su u grupu F završili na drugom mestu - na jednoj stani Nejmar, na drugoj Luka Modrić. Uspeli su "vatreni" ubedljivo da savladaju Kanadu, dok su se pošteno mučili i sa Marokom, a posebno sa Belgijom, koju su "preživeli" isključivo zbog Romela Lukakua i njegovih promašaja. Japan je mogao da ih eliminiše, ali je Dominik Livaković svojim odbranama u penal seriji potao junak i odveo svoju selekciju na megdan Brazilu. Ovo će biti najverovatnije poslednji Mundijal za Modrića i Perišića, pa će dati sve od sebe da ponove rezultat iz 2018. godine, kada su bili vicešampioni. Hrvatska po svemu sudeći neće moći da računa na Bornu Sosu i Josipa Stanišića za ovaj meč.

Brazilci meč protiv Hrvatske dočekuju u sjajnom raspoloženju posle ubedljive pobede nad Južnom Korejom rezultatom 4:1. Uoči ovog šampionata "selesao" je važio za možda i prvog favorita za osvajanje, a to u pokazali u mečevima protiv Srbije i Švajcarske. Jedini kiks doživeli su protiv Kameruna u poslednjem meču grupe, kada je kombinovani sastav doživeo minimalni poraz  od 1:0. Tite ima velike kadrovske probleme, jer su od ranije teže povređena čak tri igrača Gabriel Žezus, Alek Sandro i Aleks Teljes. U odnosu na probleme dolaze pozitivne stvari, a to je svakako sjajna forma Nejmara, kao i odlične partije Rišarlisona na ovom prvenstvu.

Sastale su se ove selekcije četiri puta i u tri navrata je bio bolji Brazil, a jednom je bilo nerešeno. Imali su ove dve selekcije okršaje i na Mundijalima, oba puta je slavio Brazil. Prvi put 2006. godine, rezultatom 1:0, a drugi put 2014. kada je bio 3:1, uz dva Nejmarova gola.

HOLANDIJA - ARGENTINA (20)

Izvor: Profimedia

U večernjem terminu sastaće se Holandija i Argentina, a kada se spomenu ove dve selekcije prva pomisao je klasik iz četvrtfinala Svetskog prvenstva 1998. godine. Tada je Denis Berkamp golom u poslednjim trenucima doneo pobedu svojoj selekciji. Reprezentacija Holandije nije blistala u grupi i pored dve pobede nad Senegalom i Katarom, a njihove mane ogolili su Ekvadorci, sa kojima su remizirali 1:1. U prvom kolu nokaut faze su odigrali možda i najbolji meč, pošto su poprilično ubedljivo savladali SAD rezultatom 3:1. Jedini pod upitnikom je Stefan de Fraj, pa ostaje da se vidi da li će moći da se stavi na raspolaganje Luju Van Galu.

Argentina gaji nade da bi mogla konačno da osvoji Mundijal i to na poslednjem nastupu Lea Mesija na ovom takmičenju. Šokantno su započeli takmičenje porazom protiv Saudijske Arabije, ali su sve to nadoknadili protiv Meksika i Poljske. Drhtali su Argentinci protiv Australije do poslednjeg minuta, međutim sada su spremni da daju svoj maksimum i zakažu potencijalni "južnoamerički klasik" protiv Brazila u polufinalu. Jasno je da će podrška biti na strani Argentine, pa će "gaučosi" imati osećaj domaćeg terena na Lusail stadionu.

Biće ovo jubilarni deseti duel ove dve selekcije, četiri puta je slavila Holandija, tri puta Argentina, dok su dva puta remizirli. Poslednji okršaj je bio u polufinalu Svetskog prvenstva 2014. godine, kada su Argentinci slavili posle boljeg izvođenja penala.