Fudbal

TUGA - ZAJEDNO U PARTIZANU ZADIVILI EVROPU, A STRADALI NA ISTI NAČIN: Mance i Ješić poginuli u saobraćajnim nesrećama

Autor Mladen Šolak

Tužna priča o saigračima iz jedne od omiljenih generacija Grobara.

Izvor: MN Press

Bivši fudbaler i trener Partizana Miodrag Ješić poginuo je u četvrtak, u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na putu Ruma - Jarak. Prve fotografije sa mesta udesa su jezive, a strašno je i podsećanje na zlu kob njegove porodice, jer je od posledica teške "saobraćajke" preminula i njegova ćerka.

A navijači Partizana setili su se na nakon ove tragične vesti i da je Ješić bio saigrač sa nezaboravnim Draganom Manceom, nezaboravnim napadačem crno-belih i legendom Partizanove Humske ulice - nažalost takođe stradalim u saobraćajnoj nesreći, 1985. godine. Ta tragedija je ostala duboko urezana u pamćenju svih koji su ga čekali na treningu.

"Kada je počelo prvenstvo, došli smo na trening, sedeli smo i čekali da izađu treneri. Jedino Dragan nije došao i svi smo očekivali da dođe, pa da krene trening. Daj Bože da je stigao, pa da ga kazne koliko god. To je užas, zaista. Što je najgore, Dragan Mance je potpisao novi ugovor, mi smo bili na pripremama na Tari. On je zaista bio čudo od igrača. Leva noga, desna noga, skok, glavom, dribling, jak... Te godine se spremio kao životinja. Da mu se nije desila nesreća te godine bi bio možda jedan od najboljih strelaca u Evropi, verovatno bi osvojio i zlatnu kopačku. Dolazi Milutin Šoškić, suza suzu stiže. Samo nam je rekao: 'Momci, trening je završen'. Onda je Vermezović, pošto je on bio najbolji drugar sa njim, onako u kopačkama i šorcu otrčao direktno na to mesto gde je on poginuo. Posle toga smo svi bili tamo, to je bilo užasno", rekao je u intervjuu za MONDO član tog tima crno-belih, Goran Bogdanović.

Ješić i Mance bili su saigrači pola decenije, osvojili su zajedno titulu 1983. godine i bili su u timu tokom čuvene utakmice Partizan - Kvins Park Rendžers. Posebno bolno zvuči na današnji dan podatak da su u tom meču i trijumfu 4:0 strelci bili i Mance i Ješić, zajedno sa Zvonkom Živkovićem i Dragim Kaličaninom. Iako je Partizan u Evropi rušio i mnogo veće timove kroz istoriju, taj trijumf ipak je ostao upisan zlatnim slovima u klupskoj istoriji, kao jedan od najdražih navijačima.

Ješić je u Partizanu ponikao i posle 11 godina 1985. iz Humske otišao u inostranstvo. U Turskoj je nastupao za Altaj i Trabzonsport, potom je proveo sezonu 1990/91 u Partizanu, a karijeru je završio u Altaju, 1994. godine. U Humskoj je bio i trener u dva navrata, u sezoni 1999/2000 i 2006/07.