KREĆEMO

SPREMNI ZA JOŠ JEDNO ČUDO? SVE O MEČU FRANCUSKA - MAROKO! Gde je prenos, ko su povređeni i ko sudi ovaj meč!

Autor Petar Đukanović

Drugo polufinale odigraće ekipe Francuske i Maroka, da li "lavovi sa Atlasa" mogu do još jednog iznenađenja u Kataru?

Izvor: Profimedia

Argentina čeka protivnika u finalu, biće to bolji iz meča Francuske i Maroka. Ove dve reprezentacije odmeriće snage na stadionu "Al Bajt" u sredu 14. decembra od 20 časova. Maroko je još jednom senzacijom i pobedom nad Portugalom (1:0) uspeo da se domogne polufinala i obezbedi mesto u istoriji kao prva afrička reprezentacija koja je došla do ove faze prvenstva. "Lavovi sa Atlasa" igraće protiv favorizovanih Francuza koji su u utakmici punoj neizvesnosti savladali Engleze sa 2:1. Da podsetimo kapiten Engleza Hari Kejn promašio penal za izjednačenje u 84. minutu. Maroko na prvenstvu nije primio gol iz udarca koji je uputio protivnički igrač, jedini put kada je Bono morao da vadi loptu iz mreže bilo je nakon autogola.

Da li će Kilijan Mbape uspeti da se domogne još jednog mundijalskog pehara? Ili će Maroko napraviti još jedno senzacionalno iznenađenje i ostaviti favorite bez borbe za naslov prvaka sveta? Sve će biti poznato posle večerašnje utakmice. Lionel Mesi i "gaučosi" sigurno će pratiti dešavanja sa ovog susreta i čeka će da vide ko će im biti rival.

NA OVOM STADIONU SE IGRA

Izvor: Profimedia

Al Bajt stadion otvoren je 30. novembra 2021. godine i renoviran je za potrebe Svetskog prvenstva,drugi je po veličini stadion u Dohi i ima kapacitet od 69,000 mesta. Na ovom velelepnom zdanju odigrano je osam utakmica dosadašnjeg dela šampionata, a večerašnja biće i poslednja na ovom stadionu. I Maroko i Francuska su odigrali po jednu utakmicu na ovom terenu, a svežije pamćenje sa njega imaju Francuzi koji su upravo na ovom stadionu porazili Engleze u borbi za polufinale - 2:1. Stadion se nalazi 35 kilometara od Dohe i jedan je od najudaljenijih od centra prestonice Katara.

MEKSIKANAC GLAVNI ARBITAR

Izvor: Profimedia

Nakon prvog polufinala koje je sudio Danijele Orsato, pravdu na drugom meču donosiće nešto manje poznati meksički sudija Cezar Ramos (38). Ramosu je će ovo biti četvrti i kako se očekuje poslednji meč na Mundijalu, sudio je Maroku već jedan meč kada su " lavovi sa Atlasa" napravili prvo iznenađenje i savladali Belgiju (2:0). Nakon 2018. godine i prvenstva u Rusiji Ramos je ponovo dobio pozivnicu od FIFA da sudi na Mundijalu, što nam otkriva da svetska kuća fudbala i te kako veruje meksičkom arbitru.

PRVI PUT NA MUNDIJALIMA

Iako su Maroko i Francuska istorijski izuzetno povezane države ove dve reprezentacije nisu odigrale mnogo fudbalskih mečeva. Nikada se nisu sastale na Svetskim prvenstvima, a jedina dva prijateljska meča odigrali su 2007. (2:2) i 1999. (1:0 za Francusku).

MAROKO DESETKOVAN?

Izvor: Anadolia/Evrim Aydın

Većih problema imaće Marokanci kojima su se oba startna štopera povredila i upitno je da li će igrati, Naime Aguerd je povredio skočni zglob i nije igrao protiv Portugala dok je kapiten Romein Sais povredio butni mišić. Takođe upitan je i levi bek Mazraui, ali se očekuje da će on biti spreman. U četvrtfinalu cveni karton je dobio rezervni napadač Čedira pa ga neće biti u polufinalu. Kod Francuza nema povređenih i/ili suspendovanih.

GDE JE PRENOS? 

Tekstualni prenos meča možete pratiti na MONDU, a u direktvnom prenosu polufinale možete gledati na kanalima RTS1 i ArenaSport premium 1. Podsećamo, meč počinje u 20.00 časova.