SRAMNO - HRVATI SINIŠU NAZIVAJU RASISTOM I LJUBITELJEM ZLOČINACA! Posle Mihine smrti pričaju o politici i RATU!

Najuticajniji mediji u Hrvatskoj iskoistili su smrt Siniše Mihajlovića da pričaju o ratu, arkanu, Jugoslaviji, sukobima na terenu i drugihm stvarima umesto o strašnoj fudbalskoj karijeri.

MN Press

Vest o smrti Siniše Mihajlovića, koji je danas preminuo u Italiji, pogodila je strašno fudbalski svet u čitavoj Evropi. Njegovi nekadašnji saigrači, rivali i treneri opraštali su se izjavama i objavama na društvenim mrežama, a tragična vest našla je svoj put i do medija u Hrvatskoj. Doduše, tamo su portali umesto o fudbalu pričali o potpuno drugim stvarima.

U centru njihove pažnje našli su se građanski rat na prostoru Jugoslavije, loši odnosi koje je Siniša Mihajlović imao sa pojedinim hrvatskim fudbalerima, ali i prisećanje sa meča na Maksimiru. Mihajlović se kao selektor Srbije 2013. godine vratio u Zagreb, ali je meč protiv Hrvatske protekao bez velikih incidenata iako je javnost u toj zemlji bila skeptična zbog istorije koja nije nimalo prijatna.

Kao što smo rekli, i hrvatski mediji napisali su tekstove nakon smrti Siniše Mihajlovića! "Rasist, pljuvač i prgavi ljubitelj ratnih zločinaca" deo je naslova koji je na sajtu "Index.hr" neko vreme zauzimao prvo mesto na naslovnoj strani. U samom tekstu se govori o problematičnom ponašanju Siniše Mihajlovića na terenu i van njega, a naravno da ima reči i o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je Miha jednom prilikom pomenuo.

U opširnom tekstu koji ima nekoliko podnaslova, Indeks je tek nakon političkih tema okrenuo priču na fudbal. U tom delu bilo je reči o detaljima iz karijere koji nisu previše poznati javnosti, a pisali su i o vremenu u Vojvodini, Crvenoj zvezdi, italijanskom fudbalu, Igoru Štimcu... Uglavnom, njihov zaključak je da se Siniša Mihajlović može nazvati i "Genije sa božanskom levicom", pa su to iskoristili za drugi deo naslova o slavnom Srbinu.

Sa druge strane, portal "24sata" prisetio se intervjua koji im je Mihajlović dao 2013. godine. Tada je Siniša otkrio da će reprezentativci Srbije na Maksimiru aplaudirati himni Hrvatske, kao i da će Igoru Štimcu pružđiti ruku iako više od dve decenije nisu bili u dobrim odnosima.

Oni su uspeli da stignu i do Igora Štimca, koji je u samo jednoj rečenici prokomentarisao odlazak. "Ja sam mu sve oprostio", rekao je Štimac, dok su Ante Miše i Predrag Fred Matić bili daleko rečitiji. Obojica su se Siniše Mihajlovića sećali iz dečačkih dana, ali im je kasnije bilo teško da održe kontakt sa Mihajlovićem koji se ubrzo nakon raspada Jugoslavije odselio za Italiju i tamo nastavio karijeru.

Za kraj "Jutarnji" na svom podsajtu "Sportske novosti" piše o "đavoljem šarmu Arkana", Vukovaru i burnom životu siniše Mihajlovića. U ovom tekstu podseća se na dve Siniše priče o ratu - onu u kojoj mu je prijatelj iz detinjstva zapalio rodnu kuću i drugu o svom ujaku, kojeg je Arkan imao kao zarobljenika. U tekstu je verno preneta Mihajlovićeva izjava da je svaki rat odvratan, a da je bratoubilački najgori, što mogu da potvrde i Bosanac i Hrvat. Ipak, čini se da je hrvatskim medijima upravo taj rat bio glavna tema.