Fudbal

SRBI MU DALI MEDALJU U HRVATSKOJ, A HRVATI MU DONOSE IZ KATARA! Trener svih trenera: Gotovo je Ćiro, gotovo je PE**RU!

Autor Mladen Šolak

Čuveni trener Miroslav Ćiro Blažević dobio je ovog vikenda priznanje od srpske zajednice u Hrvatskoj, a posle toga su mu "Vatreni" posvetili pobedu na utakmici za treće mesto na Mundijalu u Kataru

Izvor: Profimedia/Sputnik/MN Press

Posle pobede Hrvatske protiv Maroka i osvajanja bronze na Svetskom prvenstvu u Kataru, selektor "Vatrenih" Zlatko Dalić posvetio je taj uspeh legendarnom treneru Ćiru Blaževiću. "Ovo je bronza zlatnog sjaja. Bila je teška utakmica. Ovo je medalja za celi hrvatski narod, za sve koji navijaju za nas. Na dva svetska prvenstva zaredom osvojili smo dve medalje. Pobedu bio poklonio Ćiri Blaževiću, čoveku koji je sve ovo započeo. Šefe, ovo je za vas. Mogu ja osvojiti pet medalja, ali vi ćete uvek ostati trener svih trenera", rekao je Zlatko Dalić.

Miroslav Ćiro Blažević (87) vodio je Hrvatsku do prve medalje na Svetskom prvenstvu, kada je u Francuskoj 1998. godine bila trećeplasirana. Uz titulu prvaka SFR Jugoslavije sa Dinamo Zagrebom 1982, kao i osvajanje trofeja nacionalnog prvaka Švajcarske i Hrvatske, taj uspeh ipak je obeležio njegovu višedecenijsku karijeru, za koju je u petak dobio priznanje i od udruženja Srba u Hrvatskoj.

Ispred Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj, Blažević je ovog meseca postao prvi laureat nagrade "Vladimir Beara", koju srpska zajednica dodeljuje u znak sećanja na jednog od svojih najznamenitijih pripadnika, legendarnog golmana Hajduka, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije. "Dobio sam puno nagrada, ali voleo bih da mi verujete da mi je ova nagrada najdraža", rekao je Blažević primajući nagradu. "Nemam reči za opisati šta je taj velesvetski golman za mene kao mladića značio. Beara je ostao skroman velikan, a najveći je golman svih vremena ovog podnevlja", rekao je on.

Izvor: rtl.hr/screenshot

"Trener svih trenera" rekao je na tom skupu i kako se oseća, s obzirom na to da je teško bolestan. "Gotovo je Ćiro, gotovo je pe**ru", rekao je on i nasmejao sve.

Na istoj svečanosti su posebne medalje uručene igračima i trenerima fudbalske reprezentacije Srba u Hrvatskoj koja je na ovogodišnjoj Europeadi, kontinentalnom takmičenju nacionalnih manjina, u Austriji osvojila peto mesto što je sekretarka Sportsko rekreaktivnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević ocenila kao odličan rezultat s obzirom da je ekipa tek drugi put nastupila na takmičenju.
Predsednik "Srpskog narodnog vijeća" Milorad Pupovac rekao je da je nagrada nazvana po velikanu i uručuje se drugom velikanu. Usporedivši Bearu i Blaževića, Pupovac je kazao da se Beara isticao svojim golmanskim instinktom i energijom, a Blažević svojim trenerskim instinktom i energijom.