Fudbal

NA DOČEKU HRVATA PEVALI TOMPSONA I PESMU IZ 1991. Dalić - Ovo je Hrvatska naših snova, ništa ne može da nas zaustavi!

Autor Mladen Šolak

Ovako je izgledao doček hrvatskim fudbalerima posle još jednog istorijskog uspeha na Svetskom prvenstvu.

Izvor: Anadolia/Stipe Majic

Reprezentativci Hrvatske doputovali su sa Svetskog prvenstva u Kataru, gde su ponovo napravili sjajan rezultat i osvojili medalju. Ovog puta, ona je bila bronzana, a "Vatrenima" je kao i pre četiri godine priređen veliki doček u glavnom gradu države, Zagrebu.

Kao i pre četiri godine, ponovo je masa navijača zajedno sa igračima oduševljeno pevala pesme Marka Perkovića Tompsona, hrvatskog muzičara koji je započeo karijeru nacionalistikom pesmom "Bojna Čavoglave" i koji na nastupima i u pesmama neretko kokektira sa ustaštvom, skandira ustaški poklič "Za dom spremni" i slično.

Mateo Kovačić, hrvatski reprezentativac, zapevao je Tompsonovu pesmu "Pukni puško" nakon što se kratko obratio skupu. "2022. je i opet smo tu, sa novom medaljom. Kad je puklo 2018. tamo, neka pukne i tu", rekao je on. "Pukni puško, poludeću, nema drage, ostariću, pukno puško, nek' me nema, evo zore, ko zna šta se sprema".

Dejan Lovren prvi je počeo da peva drugu Tompsonovu pesmu, "Lijepa li si", a tom pesmom je zvanično završen program u Zagrebu, kao i pesmom "Moja domovina", objavljenom 1991. i takođe često puštanom tokom građanskog rata u Hrvatskoj. Kao što je sa Tompsonovim pesmama neizostavan dekor obeležavanja vojne akcije Oluja, tokom kojeg je proterano više od 200.000 Srba iz Hrvatske, ona je redovna i na proslavama velikih sportskih uspeha, koje u toj zemlji pre svih ostvaruju fudbaleri.

Na dočeku su bile desetine hiljada navijača, a učestvovali su i bendovi Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film... "Uveren sam de će u budućnosti Hrvatska biti svetski prvak", poručio je najbolji fudbaler u istoriji te reprezentacije, Luka Modrić. O njemu je govorio i selektor. "Dragi moji, Luka će ostati. Ništa nas ne može zaustaviti, ni zima, ni hladnoća i hvala vam na tome. Još jednom hvala i ovim momcima koji su pokazali poniznost, domoljublje, zajedništvo, hrabrost i veru. I zato su nagrađeni, ništa nije slučajno. Ovo je Hrvatska naših snova, ovo je Hrvatska kakva mora biti uvek", rekao je oduševljenim navijačima selektor Zlatko Dalić.

Dalić je u Kataru posvetio uspeh i medalju Miroslavu Ćiri Blaževiću, selektoru prve hrvatske bronzane reprezentacije na Mundijalima, a "trener svih trenera" bio je prisutan i dobio je veliki aplauz navijača.