Remek-delo!

OVDE ĆE BITI SAHRANJEN SINIŠA MIHAJLOVIĆ! Crkva iz 16. veka, a gradio je NAJVEĆI renesansni umetnik! (FOTO)

Autor Dušan Ninković

Impresivna bazilika u Rimu mesto je ispred kojeg se okupljaju porodica, prijatelji i kolege Siniše Mihajlovića.

Izvor: ATA Images/Milan Maricic

Nekadašnji srpski fudbaler Siniša Mihajlović danas će biti sahranjen u Rimu, a ispraćaju prisustvuju brojne poznate ličnosti iz sveta sporta. Na sahrani su nekadašnje kolege legendarnog asa, njegovi saigrači i rivali iz igračkih dana. Bazilika "Santa Maria degli Angeli e dei Martiri" mesto na kojem su se okupili kako bi ispratili prijatelja.

Crkva "Svete Marije od anđela i mučenika" mesto je na kojem će Mihajlović počivati. Ova bazilika sagrađena u 16. veku kultno je mesto za arhitekturu grada Rima, jer je pravljena po ideji Mikelanđela Buonarotija. Jedan od najvećih renesansnih umetnika bio je glavni arhitekta prilikom gradnje ove crkve, a kao njegovo najpoznatije delo ističu se oslikavanje svoda Sikstinske kapele i skulptura Davida. Pogledajte fotografije ispred bazilike:

Davne 1561. godine projekat građevine je poveren čuvenom Mikelanđelu koji je te iste godine napunio 86 godina. Na ovom projektu je radio do svoje smrti koja je usledila i nije dočekao završetak radova. Baziliku je završio njegov učenik, koji je u određenoj meri izmenio izvorni dizajn. Dodatne promene su nastajale tokom vremena ali je još uvek moguće videti oroginalne delove Mikelanđelovog rada.

Bazilika na Trgu Republike sagrađena je na mestu gde su se nalazili ostaci Dioklecijanovih kupatila. Zanimljivo, postojeći zidovi korišćeni su i za izgradnju crkve, pa je to čini jednom od najzanimljivijih zgrada u Rimu. Poslednjih godina crkva se koristi za opela za mnoge poznate ličnosti.