EVROPSKO

NEMA PLAKANJA NAKON KATARA IDEMO U NEMAČKU: "Orlovi" idu na Euro nakon 24 godine - 99 odsto smo tamo!

Autor Petar Đukanović

Srbija 24. marta 2023. godine kreće u pohod na Evropsko prvenstvo, "orlovi" su favoriti u grupi G.

Izvor: MN Press

Nakon preranog ispadanja u grupi na Svetskom prvenstvu okrećemo se sledećim reprezentativnim takmičenjima. Srbija 22 godine nije otišla na najveću smotru fudbala u Evropi, a pre samo dve godine imali smo veliku priliku da prekinemo ovaj katastrofalni niz. Za prolaz u grupnu fazu Evropskog prvenstva igrali smo u Beogradu protiv reprezentacije Škotske,bili smo veliki favoriti, ali nažalost izgubili smo nakon izvođenja jedanaesteraca.

Ovaj put imaćemo ponovo šansu da se za dve godine nađemo u Nemačkoj na prvenstvu pošto je naša reprezentacija dobila verovatno najlakšu grupu u kvalifikacijama. Žrebom u Frankfurtu određene su grupe, prvenstvo se odigrava od 14. juna do 14. jula 2024. u Nemačkoj, a Srbija će se boriti za prolaz sa reprezentacijama Mađarske, Crne Gore, Bugarske i Litvanije, nije velika nauka reći da smo favoriti za prolaz u grupi gde od pet selekcija dve idu dalje. Ovo je celokupan žreb

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

"Orlovi" su u kvalifikacijama za Mundijal pokazali izuzetnu igru i jak karakter, ali kada je došao poslednji ispit u Kataru shvatili smo da bi trebalo da budemo zadovoljni i samim plasmanom na Svetsko prvenstvo. Selektor reprezentacije, Dragan Stojković Piksi, neće imati lak zadatak da nakon neuspeha posloži sve kockice u ekipi i odvede Srbiju na mesto gde smo poslednji put bili kada je on bio igrač, od tada je promenjeno nekoliko naziva ove države - a neki reprezentativci nisu bili ni rođeni.

Piksi je nakon žreba izjavio za medije: "Nema potrebe za osmehom. Rekao sam već ranije, ko god dođe u grupu, mi imamo svoje ciljeve. Nema tu priče. Naravno, jedna vrlo otvorena, rekao bih skoro pa komšijska. Možemo svuda autobusom da uštedimo koji dinar, da ne idemo avionom. Imamo dovoljno vremena da analiziramo. Ja kad kažem da me ne zanimaju protivnici fokusiran sam na svoj tim, ali naravno da moramo da upoznamo protivnike. Treba ispratiti sve ekipe i da malo bolje znamo sa kim igramo", ukoliko ne bude među prve dve selekcije u ovoj grupi, Srbija će priliku imati i kroz baraž u Ligi nacija.

Statističari iz "We Global Football" su odmah nakon žreba napravili kompjuterske kalkulacije o tome koja selekcija ima kakve šanse da se nađe među dva najbolja tima u grupi i plasira se u Nemačku. Brojni faktori su deo ove računice, a Srbija je jedan od najvećih favorita - "orlovima" se daju 98.32% šansi da se direktno plasiraju na EURO 2024!

Sledi priprema za naredne mečeve u kvalifikacijama kao i analize igre sa Mundijala, a već u martu 2023. godine Srbija se okuplja i kreće u pohod za plasman na Evropsko prvenstvo. Poslednje učešće bilo je 2000. godine, što znači da plasman na naredno, koje se održava 2024. godine, ne sme da se dovede u pitanje, a na konferenciji za medije nakon Katara Stojković je izjavio da ne razmišlja o ostavci i da će voditi tim i tada.

"Mi u martu počinjemo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, hoćemo da odemo na to takmičenje posle 24 godine čekanja. Tu se ništa neće promeniti. Biću daleko zadovoljniji i srećniji da mi igrači budu zdravi i u top formi", rekao je Piksi. Kvalifikacije počinju duelom sa Litvanijom kod kuće 24. marta, a završavaju se 19. novembra protiv Bugarske koju sa klupe predvodi nekadašnji selektor "orlova" Mladen Krstajić.

RASPORED U KVALIFIKACIJAMA

SRBIJA - Litvanija (24.03)
Crna Gora - SRBIJA (27.03)
Bugarska - SRBIJA (20.06)
SRBIJA - Mađarska (07.09)
Litvanija - SRBJA (10.09)
Mađarska - SRBIJA (14.10)
SRBIJA - Crna Gora (17.10)
SRBIJA - Bugarska (19.11)