Luda kuća!

PARTIZANOV ŠTOPER PRIZVAO BOGOVE - IZ SVLAČIONICE ISTERAO LEGENDU: Mateus otišao bez reči, a igrači dobili samopouzdanje

Autor Nikola Lalović

Tim Partizana iz 2003. godine koji je igrao Ligu šampiona bio je pun koloritnih karaktera. Toga se u Partizanovom podkastu prisetio i MIlivoje Ćirković.

Izvor: MN Press

Nedavno se Milivoje Ćirković vratio u Partizan i ponovo će pomagati crno-belima da dođu do uspeha, baš kao u svojim igračkim danima. Tada je kao pouzdani desni bek bio de generacije koja je 2003. godine uspela da prvi put u istoriji srpskog fudbala zaigra u Ligi šampiona. 

Heroj penal serije iz dvomače sa Njukaslom tada je bio deo ekipe Lotara Mateusa, koji je nedugo posle završetka igračke karijere preuzeo crno-bele. I kako sada kaže Ćirković - mogao je bez problema i da istrči na teren protiv Reala, Porta ili Olimpika iz Marseja u tom izdanju Lige šampiona!

"Mateus kada je došao u Partizan imao je 42 godine i mogao je potpuno egal da igra sa nama. Štaviše, na pripremama i treninzima je radio sve isto kao i mi, ako ne i bolje. Značilo je jedno takvo ime, autoritet, uticao je i na naš mentalitet kao ekipe", prisetio se Ćirković.

U toj ekipi je kao veteran bio i kultni nigerijski štoper Taribo Vest. Bilo je poznato da on na fudbalskom terenu ne preza od korišćenja magije, a pred duel sa Englezima se opet uzdao u pomoć Bogova...

"A tokom finalnog sastanka u svlačionici pred revanš meč protiv Njukasla, Taribo je u jednom trenutku zamolio Mateusa da izađe iz svlačionice. To je bilo prilično čudno nama igračima, međutim Lotar je kao prekaljeni as osetio momenat i napustio svlačionicu. Taribo je tada rekao da su bogovi na našoj strani i da ćemo večeras pobediti. Koliko god to komično zvučalo ipak nam je ulilo neko sampouzdanje da još jače uđemo u meč", zaključio je Ćirković.

Ostalo je zapamćeno ono čuveno "'Ajmo Milivoje" iz prenosa na RTS-u, a zamalo da toga ne bude! Neko drugi je bio određen da šutne taj penal...

"Prvih pet penaldžija je bilo određeno. Nakon promašaja Ivice Ilieva, kojeg je Mateus beskrajno voleo postavilo se pitanje ko će da izvede šesti penal. Saša Ilić je pre početka penal serije rekao da nema snage ali je ipak uzeo loptu i izveo fantastičan, pravi kapitenski, penal. Nakon toga, čuli su se povici sa klupe da bi Ivica Kralj trebalo da izvede odlučujući penal i stavi tačku na svoju fantastičnu partiju. Ipak, Sale je dotrčao do mene, bacio mi loptu i rekao daj gol. Moram biti iskren bilo je i nekih negodovanja, ipak nisam bio neki veliki penaldžija, međutim kada se Šaj Given bacio na pogrešnu stranu znao sam da je to to. Ostatak je istorija“ poentirao je Ćirković.

U Ligi šampiona, grupa je bila nemilosrdna. Osim velikog Real Madrida tu je bio OIimpik Marsej sa Didijeom Drogbom u ekipi kao i Porto Žozea Murinja koji će te godine osvojiti titulu. Na terenu su crno-beli jasno videli sa kim imaju posla. 

"Videlo se odmah da će Drogba postati jedan od najboljih napadača na svetu. Izuzetno je brz, spretan, snažan, zaista je bilo izuzetno teško čuvati ga. Ispalo je tako da je možda i jedina utakmica u kojoj smo nadigrani baš ta u Marseju kada je Drogba postigao het-trik. Porto, sa druge strane, je bio sjajno izbalansirana ekipa, iako su se u grupi sa nama dosta mučili u nokaut fazi je Murinjo pokazao zašto je to što jeste i uspeli su da osvoje Ligu Šampiona. A šta tek reći o galaktikosima. Došli su Roberto Karlos, Zidan, Bekam, Ronaldo i mi smo ih nadigrali. Čak smo i u revanšu nezasluženo izgubili jer je primljeni gol bio iz velikog ofsajda.“ zaključio je Ćirković sećanje na tu čuvenu sezonu.