Ko gde ide?

SRBI VEĆ MISLE O TRANSFERIMA, BLIZU JE LETNJA PIJACA! Ističu ugovori, počinju pregovori - šanse za Zvezdu i Partizan?!

Autor Dušan Ninković

Šestorica odličnih srpskih fudbalera već za nekoliko dana mogu da počnu pregovore o transferu u letnjem prelaznom roku.

Izvor: MN Press

Fudbalski klubovi širom sveta već su počeli sa planiranjem januarskog prelaznog roka, a i pojedini srpski fudbaleri mogli bi da naprave velike transfere između dve polusezone. Neki od njih, poput Dušana Vlahovića ili Sergeja Milinković-Savića dugo su na ceni i o njima se često licitira, dok bi nekoliko njihovih kolega - ispod radara - moglo da potpiše ugovore za narednu sezonu.

Kao što verovatno već znate, fudbaleri koji ulaze u poslednjih šest meseci sa klubom imaju pravo da pregovaraju sa timovima koji su zainteresovani za njihove usluge. U takvoj situaciji bi za nekoliko dana mogli da se nađu pojedini srpski igrači, a deluje da će neki od njih lako pronaći angažman u nekoj od najboljih evropskih liga.

Na spisku onih koji će već za nekoliko dana početi da razmišljaju za koji klub mogu da potpišu i gde će zaigrati naredne jeseni nalazi se nekoliko reprezentativaca Srbije, ali i nekoliko bivših reprezentativaca impresivnih karijera u inostranstvu. Za njih će, bez dileme, vladati veliko interesovanje, a možda bismo nekog od njih mogli da vidimo i u dresu Crvene zvezde ili Partizana.

Nemanja Gudelj (31), Sevilja

Jedini fudbaler sa spiska koji nije igrao u Srbiji verovatno ima i najmanje šanse da se nađe u domaćem fudbalu naredne sezone. Gudelj je imao pristojnu polusezonu u dresu Sevilje, obeležio je mečeve svog klubova spektakularnim golovima sa velike udaljenosti, a našao se i na spisku Dragana Stojkovića za Mundijal u Kataru. Iako "orlovi" nisu blistali, Nemanjina reputacija u evropskom fudbalu ne bi trebalo da je ugrožena.

Gudelj je ponikao u Bredi, igrao za AZ Alkmar i Ajaks u Holandiji, a zatim se preselio u Kinu gde je promenio dva kluba - Tjanđin i Gvanžu. Povratak u Evropu doneo mu je angažman u lisabonskom Sportingu, a od leta 2019. godine je u Sevilji. Ostaje da se vidi da li će nastaviti karijeru u tom klubu i naredne sezone ili ga čeka transfer. Nema sumnje da defanzivni vezni koji može da bude i štoper i dalje može da bira klubove.

Izvor: Kurir/Dado Đilas

Nemanja Matić (34), Roma

Kada Žoze Murinjo stigne u klub, on prstom pokaže ka Nemanji Matiću. Tri puta je srpski fudbaler bio najveća želja portugalskog trenera i tri puta je uspeo da ga dovede - u različite klubove. Trenutno sarađuju u Romi, ali Matić ima ugovor na samo još šest meseci. Možda bi neko pomislio da tim iz Rima neće razmišljati o nastavku saradnje zbog Nemanjinih godina, ali...

Poznato je da italijanska liga po tempu nije na nivou Engleske i Španije, pa bi Matić mogao još nekoliko sezona da odigra u Seriji A. Svakako, postoji niz klubova u Italiji koji bi ga video u svojim redovima ukoliko se ne dogovori oko produžetka saradnje sa "Vučicom". Naravno, zainteresovani bi bili Crvena zvezda i Partizan, ali je pitanje da li mogu da uvede fudbalera koji svojevremeno nije uspeo u njihovim omladinskim školama.

Izvor: MN Press

Luka Milivojević (31), Kristal Palas

Zato bi Zvezda mogla mnogo agresivnije da krene po Luku Milivojevića. Prošlog leta pričalo se da iskusni centralni vezni napušta London i vraća se u crveno-beli dres Olimpijakosa, a sada ni Beograd ne deluje kao potpuno nerealna opcija. Milivojević je bio u klubu u veoma teškim vremenima i zna koliku je žrtvu podneo da bi nosio dres voljenog tima, pa bi povratak u Srbiju mogao da mu ispuni neke dečačke snove.

Na predstavljanju u klubu Uroš Spajić je rekao da se vratio zbog titule i Lige šampiona. Luka bi mogao da ima iste motive, ukoliko u ovom trenutku pomišlja na povratak u srpski fudbal, gde je već igrao za kragujevački Radnički, Rad i Crvenu zvezdu.

Luka Milivojević
Izvor: MN Press

Darko Brašanac (30), Osasuna

Sa druge strane, u Humskoj bi sigurno voleli da vide Darka Brašanca u crno-belom dresu. Jedan od najpotcenjenijih srpskih fudbalera u ovom trenutku već godinama sa mnogo uspeha igra u Španiji i ne treba ni trošiti reči kakvo bi pojačanje bio za Partizan. Centralni vezni sa pet šampionskih titula u Srbiji otišao je 2016. godine u Betis, a od tada je nosio dresove Leganjesa, Alavesa i Osasune za koju trenutno nastupa.

Partizan je u ovom trenutku odlično popunjen na mestu centralnog veznog - a pominje se još jedan povratnik - pa Brašanca za sada ne treba očekivati u Humskoj. Darko će se veoma lako snaći, za njega će biti interesovanja sa raznih krajeva Evrope i sigurno će uspeti da pronađe dobar klub za nastavak karijere.

Izvor: MN Press

Matija Nastasić (29), Majorka

Najmlađi među šestoricom fudbalera najviše je lutao tokom prethodnih nekoliko sezona. Iz Partizana je davne 2011. godine otišao u Fiorentinu, a nakon samo jedne sezone preselio se u Mančester siti koji ga je video kao stub odbrane za godine koje slede. Ipak, teške povrede sprečile su Nastasićevu karijeru koja je trebalo da bude impresivna.

Usledili su oporavci od povreda i lutanja od kluba do kluba, a trenutno se Matija nalazi u Španiji. Za ekipu Majorke igra povremeno i promena sredine narednog leta ne bi bila nikakvo iznenađenje nakon što je sa španskim klubom potpisao ugovor na samo jednu sezonu. Čini se da je vreme za neku novu avanturu, a zanimljivo je da Matiji Nastasiću od pet najboljih liga u Evropi nedostaju samo nastupi u Francuskoj.

Izvor: MN Press

Filip Mladenović (31), Legija

Gotovo u svakom prelaznom roku pomenu se Crvena zvezda i Filip Mladenović. Iskusni levi bek davno je napustio Beograd i sa klubom se nije rastao u prijateljskim odnosima, lai je i pored toga nekoliko bilo reči o njegovom povratku. Srpski fudbal ima velikih problema na bekovskim pozicijama, pa je igrač Mladenovićevih kvaliteta uvek opcija.

Već sada je jasno da će se i narednog leta govoriti o novoj saradnji Zvezde i Filipa, ali je pitanje da li će do nje doći. Milan Rodić već godinama igra na veoma visokom nivou, a u Evropi je učestvovao u svim "modernim" uspesima Crvene zvezde. Takođe, klub velike nade polaže u Iraklija Azarova koji je stigao kao reprezentativac Gruzije i tokom jeseni polako počeo da se nameće.

Izvor: MN Press