Fudbal

POSLEDNJA PORUKA PELEA MARADONI CEPA SRCE: Ležao je u bolnici i pominjao ga i PRED SMRT - Jednog dana, igraćemo zajedno!

Autor Mladen Šolak

Bio je to otresan oproštaj jedne legende od druge - Pelea od Dijega Maradone

Izvor: Profimedia

Na dan Peleove smrti u 83. godini, ceo svet se oprašta od "kralja fudbala" i pamti ga kao asa koji je promenio igru. Nejmar je napisao da je pre njega "desetka bila samo broj", da je od fudbala napravio umetnost, a mnogi su se setili i igrača koga su decenijama smatrali za njegovog jedinog rivala u trci za naslov "najboljeg u istoriji". Naravno, to je Dijego Maradona.

Posle osvajanja tri trofeja prvaka sveta (1958, 1962. i 1970), Pele je završio karijeru u Americi u jesen 1977, noseći dres Njujork Kosmosa. Južnije od SAD, u Argentini, Dijego Maradona počeo je tada svoju drugu seniorsku sezonu kao 17-godišnjak i 1979. je vodio svoju reprezentaciju do titule prvaka sveta za mlade fudbalere, najavivši celom svetu šta dolazi. Maradonina era nasledila je Peleovu i iako se nisu sretali na terenu, često su im putevi ukrštani van terena, gde su bili veoma različiti, ali su i jedan i drugi bili veliki.

Pele je tako na dan Maradonine smrti objavio potresnu poruku: "Jednog dana, nadam se da ćemo igrati fudbal zajedno na nebu". Dijegova smrt ga je potresla. "Kako tužna vest. Izgubio sam velikog prijatelja, a svet je izgubio legendu. Još mnogo toga bi trebalo da se kaže. Neka Bog podari snagu članovima njegove porodice", takođe je napisao Pele tog 26. novembra 2020.

Spletom okolnosti, ovog decembra Pele je poslednje dane proveo gledajući Svetsko prvenstvo u fudbalu iz bolničkog kreveta. Kada je Argentina osvojila titulu, takođe se oglasio i takođe je pominjao Pelea. "Danas je fudbal nastavio da priča svoju priču, kao i uvek, na zanosan način", napisao je on posle burnog finala Argentina - Francuska. "Mesi je osvojio svoje prvo Svetsko prvenstvo, što je zaslužio na svom putu. Moj dragi prijatelj Mbape je postigao četiri gola. Bio je dar gledati taj spektakl za budućnost našeg sporta. I ne mogu da propustim da čestitam Maroku na neverovatnom turniru. Sjajno je gledati Afriku kako sija. Čestitam Argentino! Sigurno se Dijego sada smeje", napisao je Pele 18. decembra, 11 dana pre nego što je preminuo.